Ce este bruxismul (scrâșnitul sau scârțâitul din dinți în timpul somnului), care sunt semnele, cauzele și cum se tratează? Bruxismul afectează aproximativ 25% din populație și este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților mai ales noaptea. Are ca efect în timp tocirea suprafețelor dentare cu apariția de leziuni dentare permanente, apariția leziunilor de colet, sensibilitate accentuată la stimuli termici și durere permanentă a articulației temporo-mandibulare.
Simptomele cele mai frecvente sunt:
- dureri dimineața în obraji;
- dureri de cap, articulație și ureche;
- dinți mai sensibili;
- maxilarele încleștate în timpul zilei;
- cel mai important este scrâșnitul dentar în timpul nopții.
Semnele bruxismului sunt inițial la nivelul dinților:
- apariția fisurilor în smalț și modificări de formă (tocirea dinților laterali și nivelarea dinților frontali);
- apariția unor leziuni specifice la nivelul coletului dinților, carii de colet
Cauze ale bruxismului sunt stresul și anxietatea, frustrările refulate, personalitatea agresivă, competitivă, hiperactivă, pe fondul unor tulburări de ocluzie.
Cum se tratează bruxismul? Tratamentul constă în plasarea unei gutiere specială de bruxism (siliconică sau acrilică) pe una dintre arcade ce va funcționa ca un distanțier sau blocker pentru a nu mai atinge și toci suprafețele ocluzale. Dacă tratamentul este corect, pacientul respectă indicațiile medicului, atunci există posibilitatea ca, în aproximativ 6 luni, impulsul involuntar să se diminueze până la dispariția totală.