Ce înseamnă "protetică" dentară? Dacă aș spune pivoți, coroane și punți metalo-ceramice, coroane și punți de ceramică pe suport de zirconiu, integral ceramice sau ceramică presată, proteze acrilice parțiale și totale clasice sau pe sisteme speciale (capse, magneți, culise), coroane pe implanturi dentare, aș spune de fapt "protetică fixă și mobilă".

Timpul de realizare a unei coroane sau punți pe dinții naturali este de 7-10 zile și este nevoie de 2 ședințe, la care se adaugă dacă este cazul perioada pentru realizarea tratamentelor endodontice pe rădăcini sau pentru realizarea pivotului în cazul dinților cu distrugere coronară mare.

Coroana dentară este un singur element protetic care reface coroana unui singur dinte. Materialele din care poate fi făcută o coroană dentară sunt: complet metalică, metalo-ceramică complet fizionomică, ceramică pe suport de zirconiu, integral ceramică.

Punțile dentare sunt lucrări protetice ce refac coroanele a minim doi dinți vecini, dar de cele mai multe ori completează spațiul rămas liber după pierderea a 1-2 dinți. Cele mai utilizare materiale pentru punți sunt metalo-ceramica total fizionomică și ceramică pe suport de zirconiu.

Protezele acrilice sunt acele piese pe care toată lumea le urăște, "plăcile" care se țin în pahar... cele cu sisteme speciale sunt ceva mai stabile iar cele pe implanturi dentare sunt deja de vis.

O situație des întâlnita este absența unui singur dinte (cel mai des a primului molar) pentru care există cele două soluții clare: o coroană pe implant sau o punte din trei elemente... și să nu uităm și de soluția "nu fac nimic"... Recomandarea mea: 100% coroană pe implant dentar, mai ales când este vorba de un singur dinte lipsă.