Boala parodontală cronică (cunoscuta și sub denumirile de paradontoză sau parodontoză) este o afecțiune cronică de tip inflamator a gingiei și a țesuturilor de susținere a dintelui care netratată în primele faze duce la pierderea tuturor dinților prin retracția generalizată și accentuată a osului. Sângerarea gingivală se întâlnește la peste 90% din populație. Sângerările periodice, repetate în aceiași zonă sau care nu dispar în 7-10 zile trebuie să te îngrijoreze.
Care sunt cauzele care pot declanșa parodontozei?
- factori genetici, ereditari;
- factori endocrini, tulburări hormonale;
- factori de mediu;
- factori psihologici;
- afecțiuni sistemice;
- boli profesionale;
- anumite medicamente;
- un stil de viața nesănătos;
- ...
Dar cauza principală a parodontozei sau factorul care agravează evoluția este placa dentară și tartrul dentar (piatra) care nu este îndepărtat periodic odată ce se depune (fiecare pacient are un anumit interval ideal la care trebuie să facă un detartraj).
Semnele parodontozei pot părea nesemnificative la început, dar e bine de știut care sunt:
- o respirație urât mirositoare chiar și după periaj;
- depuneri de tartru la baza dinților, mai ales sub nivelul gingiei;
- retragerea gingiei de pe dinți, cu rădăcini vizibile;
- schimbarea de poziție a dinților;
- senzația de dinte mai lung/înalt;
- mobilitatea dentară peste limitele normale ale vârstei (dinți care se mișcă vizibil);
- formarea de pungi parodontale mici dar repetate (abcese).
Tratamentul parodontozei în funcție de stadiul bolii:
Stadiul 1 – sângerarea gingiilor – boala poate fi reversibila în circa 95% din cazuri: instructaj pentru o igiena orala corespunzătoare, detartraj și periaj profesional și monitorizarea regulată.
Stadiul 2 – tumefiere gingii/papile – boala poate fi reversibila în circa 85% din cazuri: se instituie tratament medicamentos local (ape de gură medicamentoase).
Stadiul 3 – miros urât – boala poate fi reversibilă în circa 60% din cazuri, iar șansa de stagnare a bolii la circa 95% din cazuri: se realizează chiuretaj sub-gingival, se instituie tratament cu antibiotice (general).
Stadiul 4 – dinti mobili – șansă de stagnare a bolii la circa 70% din cazuri: chirurgie parodontală și regenerativă.
Stadiul 5 – căderea dinților / lipsa totală a dinților: implanturi dentare, care nu mai sunt afectate de boala parodontală în viitor, proteze mobile, sau nimic...