Operația de sinus lift este o manoperă chirurgicală stomatologică care presupune adiția de masă osoasă la nivelul peretelui inferior al sinusului maxilar pentru a permite inserarea unor implanturi dentare.

Sinusul maxilar este o formațiune naturală existentă la toată lumea situată în obraz, între ochi, nas și dinții superiori, care comunică natural cu nasul. Este tapetată de o mucoasă iar rolul lui este de a produce secrețiile nazale (mucii).

Pentru inserarea unor implanturi dentare în zona premolar/molar superior la unii pacienți peretele de os care separă gura de sinusul maxilar nu are o grosimea minimă care sa permită folosirea chiar și a unui implant de lungime redusă, fără să ca să se ajungă ca vârful acestuia să înțepe membrana sinusală, lucru care nu trebuie să se întâmple. In aceste cazuri este nevoie de intervenția de sinus lift făcut în același timp cu inserția implanturilor (cel mai bine) sau în două etape separate.

Există două variante de sinus lift: cel intern în care adiția de os se face prin găurile date pentru implanturi și cel extern în care accesul în sinus și adiția de os se face printr-o mică fereastra care se realizează în peretele exterior (pe sub gingie). Fiecare varianta are avantajele și dezavantajele ei, decizia se ia în funcție de situația fiecărui pacient.

Ca ordin general intervenția de sinus lift se ia în calcul la momentul în care înălțimea osului măsurată pe computer tomograf este la limita grosimii de 6 mm caz în care un implant de 6 mm lungime este deja riscant. Dacă dimensiunile osului depășesc 7 mm inserarea unui implant se poate face în siguranță (această dimensiune este pentru sistemele de implanturi Straumann Roxolid, care au disponibile și lungimi de 6 mm).

Operația de sinus lift se recomandă să fie evitată la maxim. Dacă se poate folosi o linie de implanturi dentare cum este cazul Straumann Roxolid SLActive cu o lungime redusă de 6 mm, doar inserarea implanturilor dentare este mult mai sigură ca intervenție și lipsită e posibile complicații. Folosirea acestui timp de implanturi, dacă se pot folosi, câștigă clar din orice punct de vedere chiar și financiar, și în fața ideii de a folosi un sistem de implanturi dentare ieftine plus sinus lift... costuri vs riscuri...

Intervenția de sinus lift nu se poate face dacă pe computer tomograf se observă diverse formațiuni sau îngroșări importante ale mucoasei peretelui sinusal. In aceste cazuri operația se poare realiza în condiții de siguranță doar după intervenții de curățare ale sinus maxilar realizare într-o secție de ORL.