Care sunt miturile populare în stomatologia actuală, modernă? Există o mulțime de mituri (întrebări, frici...) pe care le-am auzit de-a lungul anilor... majoritatea false.

Mă doare măseaua pentru că m-a tras curentul - FALS. NU există nici o legătură directa intre aerul rece și durerile de dinti sau apariția abceselor dentare.

Lămâia și bicarbonatul se pot folosi pentru albirea dinților - FALS. Cele două substanțe chiar dacă teoretic albesc dinții sunt potențial periculoase pentru dinți și mai ales pentru gingii.

Implantul dentar este o intervenție care implică durere - FALS. Inserarea unui implant este o experiență mult mai ok decât o extracție. (este o statistică făcută pe pacienții proprii). Ulterior pot sa existe senzații de presiune/tensiune și o foarte ușoară umflătură locală dată de traumatismul creat asupra zonei, dar nedureroasă.

Nu îmi pun implant pentru că mi-l respinge organismul - FALS. La ora actuală rata de succes a implanturilor este de peste 99.90%. Aliajul folosit este titan 100% sau la generațiile foarte noi chiar ceramică.

Dacă am băut cafea sau cola nu o să prindă anestezia - FALS. Aceasta idee era corectă la generațiile vechi de anestezice care nu se mai folosesc în mod curent de peste 10 ani. Este doar o scuză pentru o tehnică sau substanță greșită folosită de doctor.

Tratamentele dentare sunt foarte dureroase - FALS. Anestezicele au avansat foarte mult, ține de răbdarea doctorului.

Apa de gură înlocuiește spălatul pe dinți - FALS. Periajul dentar curăță fizic, apa de gură curăță chimic.

Dacă mă spăl bine pe dinți nu mai este nevoie de ața dentară - FALS. Spălatul pe dinți curăță suprafețele dinților, iar ața dentară curăță zonele "strâmte" dintre dinti unde periuța nu poate pătrunde.

Mama pierde dinți în fiecare sarcină - FALS. Nu există nici o legătură între cele doua evenimente... cu excepția faptului că multe mame neglijează igiena dentară.

Tratamentul ortodontic se adresează doar copiilor - FALS. Tratamentele ortodontice se pot face la orice vârstă, cu mențiunea ca merge mai încet la adulți, asta dacă cei din jur nu vor face glume pe seama ta.

Dacă un dinte cariat se plombează. nu o să mai facă carie - FALS. Plomba nu exclude apariția unei carii în alt loc decât cel tratat initial. Ce e corect, e ca plomba în sine nu se cariază...

Detartrajul cu ultrasunete strică smalțul - FALS. Detartrajul cu ultrasunete îndepărtează doar depunerile de pe suprafețe. E periculos doar dacă e folosit de cineva fără cunoștințe sau experiență.

Dacă mă spăl bine pe dinți nu o să mai fac niciodată carii - FALS. Spălatul pe dinti corect nu elimină riscul de apariție a cariilor, doar reduce viteza de evoluție a acestora.

Nu se fac extracții in perioada ciclului menstrual - FALS. Nu există nici o contraindicație... poate exista o sângerare ușor mai mare - CORECT plus faptul că pacientele în acea perioadă pot fi ceva mai iritate și irascibile... 

Guma de mestecat poate înlocui periajul dentar - FALS. Guma de mestecat te scapă de mirosuri și curăța o parte din suprafețele dinţilor, dar nu reușește chiar peste tot.

Cu cât îmi periez dinții mai mult, cu atât va fi mai bine - FALS. Periajul excesiv poate fi dăunător pentru gingii iar la unii pacienți apar zone de uzură chiar și pe suprafețele dinţilor.

Mi-am făcut o lucrare și vreau să mă țină 100 ani - FALS. Viața medie recomandată pentru o lucrare este de 10 ani. După această perioadă lucrarea în sine nu are probleme, dar dinții pe care este pusă pot fi afectați.

Dinții albi sunt mai sănătoși - FALS. Culoarea dinților nu are legătură cu sănătatea și rezistența la carie.

Părinții mei au avut dinți sănătoși așa că nu trebuie să-mi fac griji - FALS. Moștenirea genetică este importantă dar din păcate nu este singurul factor care ne influențează sănătatea dinților... părinții sau bunicii nu au mâncat ciocolată și nu au băut atâta suc...

Dacă mănânci fructe înainte de culcare vei avea dinți mai curați - FALS. Fructele curăță dinții dar aciditatea și micile bucățele de fructe rămase pot produce mai mult rău decât bine.

Adezivii pentru proteze dentare permit mușcatul din măr - FALS. Adezivii ajută ca protezele să nu se ridice de pe mucoasă, forța pentru muscat un măr este mult prea mare, din păcate.

Dulciurile sunt o problemă pentru dinți - ADEVĂRAT Iar cele mai periculoase sunt dulciurile lipicioase (caramelele).

În timpul sarcinii dinții se cariază pentru că se pierde calciu - FALS. Dinții se cariază din cauza atacului acid produs de vomă și din cauza lipsei de igienă (mamele nu mai au grija și de dinții lor).

Dinții de lapte nu se tratează pentru că oricum se schimbă - FALS. Dinții de lapte netratați pot crea abcese care pot afecta dinții definitivi care sunt dedesubt.

Dinții îmbrăcați și protezele dentare nu trebuie spălate - FALS. Lucrările dentare trebuie periate ca și cum ar fi dinți naturali iar protezele se spală cu apă și săpun zilnic.

Nu îmi fac radiografii dentare pentru că mă iradiez - FALS Doza de radiații la sistemele moderne de radiologie digitală este infimă. Dacă cauți un centru de radiologie îți recomand pe cel la care mă duc eu, familia, prietenii și pacienții mei: FM Medident.