Internetul este plin de metode, sfaturi, recomandări, tratamente naturiste pentru albirea dinților... lămâie, oțet, bicarbonat, cocos, căpșuni, sare, argilă.... nu zic că unele nu pot avea efect și nu sunt periculoase pentru dinți, dar majoritatea sunt niște idioțenii majore care pot fi periculoase pentru dinți, gingii, mucoase.
1. Lămâia - cea mai mare prostie!!.
Suc/zeamă de lămâie, coajă de lămâie, folosită direct sau în diferite variante, combinații... nu zic că nu albește dar garantat va distruge suprafață dinților și nu o zic eu ca simplu dentist, ci o susțin toate cărțile și studiile de specialitate... substanțele acide sunt periculoase pentru smalțul dinților, simplu și clar.
Ce înseamnă substanțe acide? înseamnă tot ce e acru de la murături la citrice - portocale, lămâi, grapefruit, mâncate ca fruct sau ca suc... până chiar la sucurile carbogazoase. Nu degeaba se recomandă ca sucurile de citrice să fie băute cu paiul.
Efectele cunoscute și dovedite ale acizilor asupra dinților sunt subțierea stratului de smalț, apariția petelor albe cretoase, accentuarea sensibilității la unii dinți, retracția gingiilor.
2. Bicarbonatul - e bun... se găsește în multe paste de dinți... dar în ce concentrație? te-ai gândit?
Una e să fie prezent în pasta de dinți într-o concentrație mică și una e să freci cu cantități mari direct pe dinți și gingii. Bicarbonatul este o substanță puternic bazică care poate produce mici arsuri chimice pe gingii urmate de retragerea lor, iar pe dinți produce mici zgârieturi la suprafața lor.
3. Sarea fină sau grunjoasă - ca și bicarbonatul poate zgâria dinții iar la nivelul gingie produce retracția acestora.
E corect să zicem ca reduce sângerarea gingivală... dar asta prin efectul strict local de vasoconstricție... dacă întrebi pe bunica iți va spune că dacă te tai la deget în bucătărie poți sa pui sare și se va opri foarte repede...
4. Oțetul de mere sau alte fructe - clătit cu el sau în diferite combinații bombă cu alte chestii naturale sănătoase... e un acid... mai ști ce ziceam la lămâie?
5. Peroxidul de hidrogen sau mai puțin concentrată... apă oxigenată
Când eram copil mama mea folosea peroxid de hidrogen să își decoloreze părul... oare ce efect are pe gingii? arsuri chimice!! eu am călcat cu piciorul în așa ceva dintr-o prostie când eram copil și țin minte și acum la 40 și de ani cât de tare m-a usturat talpa...
Apa oxigenată omoară anumite specii de bacterii, ceea ce poate produce un dezechilibru la nivelul cavitații bucale, urmată posibil de apariția candidozei orale exact ca administrarea de antibiotice pe termen îndelungat.
6. Căpșunile - aici nimic de comentat, doar că dacă folosești o pastă de dinți și o periuță e mult mai rentabil financiar decât sa cumperi căpșuni zilnic tot anu...
7. Cărbunele medicinal - prin granulele obținute prin sfărâmare poate produce iritații sau mici răni pe gingii.
8. Ulei de măsline sau ulei de cocos - nimic de zis, dacă reușești să-l folosești sigur nu are ce sa-ți facă rău; bine? rămâne de văzut.
9. Argila - greu de zis dacă e periculoasă, dar dacă în ea sunt și particule de nisip poate produce zgârierea suprafețelor dinților sau iritarea gingiilor, întrebarea mea este dacă este complet sterilă sau plină de diferite microorganisme care nu au ce căuta în gură? vrei să testezi?
Eu iți recomand să folosești doar produse dedicate pentru acest scop care sunt autorizate, paste de dinți sau sisteme de albire dentară dedicate indicate de un medic stomatolog plus un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional sau un airflow cu o frecventă de 6-12 luni. Aceste recomandări sunt susținute de studii medicale și nu de folclorul popular.
Și nu, detartrajul cu ultrasunete nu este periculos pentru dinți!! nu strică nimic, piatra nu tine dinții mai bine, sau poate îi ține bine până cad toți odată...