Bruxismul afectează aproximativ 25% din populație (în creștere ușoară în ultimii ani) în diferite grade și este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților noaptea în timpul somnului. Are ca efect în timp tocirea suprafețelor dentare cu apariția de zone de uzură, apariția leziunilor de colet, sensibilitate accentuată la stimuli termici și durere permanentă a musculaturii masetere (masticatorii) și afectarea articulației temporo-mandibulare (dureri, zgomote...).
Simptomele cele mai frecvente ale bruxismului sunt:
- dureri dimineața la nivelul dinților și în mușchii maseteri (obrajilor),
- dureri de cap, articulație temporo-mandibulară sau zona urechii,
- dinți sensibili la stimuli termici dar fără carii vizibile,
- apariția unor șanțuri pe dinți exact lângă gingie,
- maxilarele încleștate în timpul zilei.
Cauze ale bruxismului sunt: stresul și anxietatea, frustrările refulate, personalitatea agresivă, competitivă, hiperactivă sau uneori pe fondul unor tulburări de ocluzie.
Cum se tratează bruxismul? Tratamentul este de mai multe feluri funcție de nivelul de afectare:
- cel mai frecvent se face cu gutieră de bruxism din silicon moale, făcută pe un mulaj al dinților, pe care pacientul o poartă minim 6 luni;
- gutieră de bruxism din material mai dur, care blochează complet posibilitatea de mișcare a mandibulei față de maxilar în timpul somnului;
- administrarea de medicamente recomandate de medicul psihiatru din seria calmante, somnifere, relaxante... situație întâlnită destul de rar.
Pentru majoritatea cazurilor de bruxism, tratamentul pentru o perioadă folosind o gutieră de bruxism din silicon dă rezultate. Unii pacienți necesită refacerea gutierei în primele 2-3 luni pentru că o perforează din cauza intensității forțelor, dar ulterior acestea se diminuează pana la dispariție. Gutiera de bruxism se poate folosi și ulterior după ce problema a dispărut, pe perioade mai mici în cazul în care reapar semnele sau există perioade mai agitate sau mai stresante în viața pacientului.