Care sunt cele mai frecvente alimente, băuturi și obiceiuri care pot produce îngălbenirea, colorarea, pătarea dinților sau chiar distrugerea la adulți sau copii?

Care sunt băuturi neutre sau chiar benefice bune pentru dinți?

  • apa plată, nu are efecte negative și ajută la îndepărtarea resturilor de alimente periculoase;
  • laptele, se consideră ca ajută prin neutralizarea acizilor dar și prin aportul de minerale și calciu.

Care sunt băuturile care nu distrug, dar pot produce colorații vizibile, mai greu de îndepărtat doar prin periaj?

  • cafeaua... poate cel mai des întâlnit colorant pentru dinți;
  • ceaiul mai ales cel verde și cel negru;
  • ciocolata caldă;
  • vinul roșu.

Care sunt băuturile periculoase care pot distruge dinții dacă sunt consumate constant sau în cantități considerabile?

  • băuturile sau sucurile acidulate, cele mai periculoase sunt cele din zona Coca-Cola / Pepsi sau asemănătoare, care colorează, atacă acid dinții și asigură substanțe nutritive pentru bacterii;
  • zona de sucuri ne-acidulate dar care conțin zahăr, din zona Lipton / Nestea sau echivalentă, sunt considerate în unele studii chiar mai periculoase decât primele;
    sucurile naturale de citrice care produc un atac acid asupra smalțului;
  • energizantele și băuturile pentru sportivi de orice natură, colorează și produc atac acid.

Cum poți evita la maxim efectele periculoase ale acestor băuturi? cel mai simplu e să nu le consumi, sau sa le consumi cât mai rar cu putință... ușor de zis... dacă nu te poți abține, încearcă să le bei cu paiul pe cele care colorează sau pe cele periculoase, iar la restul, încearcă măcar sa clătești după cu puțină apă.

Numele comerciale apărute în articol nu vor să aducă nici o atingere produselor respective, sunt doar folosite ca exemple fiind cele mai cunoscute de pe piață.

Care sunt alimentele sau obiceiurile care colorează sau sunt periculoase pentru dinți?

  • ciocolata în general, cea neagră mai ales prin cantitatea mare de cacao conținută.
  • zmeură, afine, coacăze, mure sau alte fructe (de pădure) care pătează orice le stă în cale.
  • sfecla roșie, sosul de soia...
  • sosurile de roșii, unul dintre cele mai incriminate fiind sosul barbeque (lipicios și colorat).
  • consumul exagerat de citrice sau sucuri din citrice, care produc atac acid și în prima faza apar pete albe cretoase, dar care se pot colora ulterior.
  • fumatul... clasic dar și electronic (conform studiilor publicate recent)
  • folosirea pe perioade de peste 15-20 zile a unor ape de gură concentrate cu conținut crescut de clorhexidină, în diferite variante (cele mai cunoscute sunt Eludril, Corsodyl, Ossidenta...).

Ce poți face? Nu se poate pune problema să renunți chiar la toate, poate doar la unele (fumatul) ... în rest consumul oricăror alimente sau băuturi care ști că pătează cana sau hainele... trebuie făcută în cantități mici și rare, și dacă se poate după ele să se facă periaj dentar (cu excepția citricelor). Dacă nu, măcar câteva guri de apă sau o gumă de mestecat.

Dacă colorațiile sunt persistente și deranjante un peiaj profesional sau curățare cu un sistemul AirFlow va rezolva problema sigur.