Ce este dușul bucal, cum se folosește și la ce este util? Ce poate face dușul bucal pentru igiena dinților tăi? Deși sună ciudat, spus de un stomatolog, dușul bucal este un aparat util pentru orice persoană care dorește să evite vizitele repetate la stomatolog.

Primul duș bucal a fost fabricat în Statele Unite în anul 1962 și pana azi se bazează pe același principiu: o pompa de mici dimensiuni trimite un jet de lichid intermitent, în spațiile interdentare și sub-gingivale, îndepărtând resturile alimentare, placa și bacteriile colonizate acolo.

Ce este dușul bucal? Este un echipament folosit în scopul obținerii unei igiene orale cât mai complete iar utilitatea lui se explică prin faptul că în cavitatea bucala există suprafețe ce nu pot fi curățate doar cu periuța. Jetul de apă cu presiune intră în spatii în care periuța de dinți nu poate pătrunde iar ața dentara, uneori, neutilizata corect, produce mai mult rău decât bine. Poate cel mai important este că permite curățarea sub punțile dentare sau aparatele ortodontice și în jurul implanturilor dentare.

Când se folosește dușul bucal? Înainte de periajul obișnuit, și asta pentru ca trebuie mai întâi să îndepărtați resturile alimentare pentru a permite intrarea principiilor active din pasta de dinți și apa de gura în spatiile înguste

Cum se folosește dușul bucal? Poziționează capul dușului bucal lipit de dinți, la aproximativ 45 de grade în zonele dintre dinți și gingii. Ca soluție în aparat se poate folosi apă simplă, sau apa de gură diluată.

Folosirea unui dus bucal își dovedește eficiența în special în cazul pacienților cu aparate ortodontice, implanturi dentare, restaurări protetice fixe mari, în cazul pacienților parodontopați, a persoanelor care nu au dexteritatea necesară pentru a-și realiza o toaletă orală riguroasă.

De reținut că irigațiile bucale ajută și completează, nu înlocuiesc metodele clasice de îndepărtare mecanică a plăcii bacteriene: periajul dentar și ața dentară. Există versiuni portabile (care pot fi luate peste tot) sau "domestice" care se folosesc acasă.