Fumatul este un obicei vicios, care are efecte negative și neplăcute asupra întregului organism, așa cum o să-ți spună toți doctorii, dar aici vorbim de cavitatea bucală (dinți, buze, limbă, gingii).
Cele mai vizibile efecte ale fumatului sunt:
- miros specific și permanent;
- colorații maronii pe suprafețele dinților, vizibile și greu de îndepărtat prin periaj;
- prezența plăcii bacteriene permanente.
Alte efecte nocive ale fumatului asupra cavitații bucale:
- reducerea secreției salivare (gură uscată) care produce ulterior alte efecte, cele mai cunoscute fiind apariția și evoluția cariilor mai rapid decât la nefumători;
- viteza redusă de vindecare a rănilor apărute pe gingii și mucoase cu posibilitatea de infectare suplimentară;
- apariția sensibilității dinților la stimuli termici;
- inflamarea și sângerarea permanentă a gingiilor, urmată de retragerea lor.
Efecte foarte grave ale fumatului:
- declanșarea, întreținerea sau accentuarea bolii parodontale (parodontoza);
- este considerat factor favorizant pentru apariția cancerelor orale;
Obiceiurile asociate fumatului au și acestea efecte negative:
- consumul de cola produce colorații și demineralizări a suprafețelor dinților;
- consumul de cafea produce colorații și uneori miros neplăcut.
Țigările electronice au apărut în anul 2006 în Statele Unite și vor să înlocuiască fumatul clasic cu unul ceva mai puțin toxic. Dar care sunt efectele asupra gingiilor și dinților?
Toate variantele de țigări electronice se bazează pe același principiu de funcționare: producerea unor aerosoli pe care utilizatorul îi inhalează. In interiorul dispozitivului un sistem electronic încălzește lichidul la aproximativ 200 grade Celsius pentru a produce vapori, iar față de țigările clasice furnizează nicotina fără să fie nevoie să se mai producă arderea care degaja clasicul fum de țigară. Din acest motiv e clar că folosirea țigărilor electronice elimină o parte din substanțele toxice ale țigărilor clasice.
Ce conțin vaporii de la țigările electronice? În soluția de aerosoli se găsesc diluanți (în general propilenglicol), arome și nicotină. Cantitatea de nicotină variază între 0 și 36 mg/ml. Aromele sunt adăugate pentru că dizolvanții și nicotină nu au nici un gust...
Comparativ cu țigările clasice, cele electronice sunt mult mai puțin toxice pentru organism dar și acestea conțin pe lângă nicotină diferite substanțe toxice (funcție de producător): nichel, crom, dietilenglicol (cunoscut ca antigel). Pentru cavitatea orală (gingii și dinți) cea mai periculoasă este nicotina...
Care sunt efectele nicotinei asupra gingiilor și dinților? Reduce cantitatea de sânge care iriga zonele mai sensibile (subțiri) ale gingiilor ceea ce în timp produce apariția inflamațiilor urmate de retracții gingivale și în timp odată cu pierderea suportului osos urmează apariția mobilității accentuate și pierderea dinților... Deci pentru dinți fumatul țigărilor electronice rămână în continuare o problemă majoră... Sorry.
Pe lângă afectele de mai sus, nicotina mai produce reducerea cantității de salivă urmată de apariția mirosului neplăcut, iar uneori mici spasme la nivelul mușchilor masticatori, care pot accentua unele probleme cum este bruxismul.
Update 2018: FDA a început să ia măsuri de limitare a utilizării țigărilor electronice, deoarece sunt considerate la fel de periculoase ca și cele clasice.