Radiografia dentară (stomatologică) aduce foarte multe informații utile despre sănătatea dinților, a gingiilor și a osului și poate avea un rol important în prevenirea dezvoltării unor probleme majore dentare. Ce detalii poate vedea medicul dentist pe o radiografie, cât de des se poate face, care sunt riscurile de iradiere?
Ce se poate observa de un medic stomatolog pe o radiografie panoramică?
- carii ascunse, mai ales în zonele interdentare (dintre dinți) care nu sunt vizibile ușor la un control;
- carii secundare apărute sub obturațiile vechi și care nu se văd la un control periodic;
- pierderi de volum osos asociate unor zone de inflamație a gingiei;
- zone de reacție la nivelul vârfurilor rădăcinilor dinților care sunt date de mici infecții, care altfel sunt invizibile și de multe ori nu deranjează decât prea târziu;
- detalii despre forma și dimensiunile rădăcinilor în cazul în care urmează să se facă o extracție dentară;
- prezența molarilor de minte incluși care sunt blocați în os și pot produce dureri fără o cauză vizibilă în gură;
- detalii importante și decisive despre dimensiunea și structura osului în zonele în care se dorește inserarea unui implant dentar.
Pe o radiografie uni-dentară retro-alveolară, față de o radiografie panoramică, se văd anumite detalii importante doar în unele tratamente dentare, de aceea sunt indicate doar în anumite situații specifice, radiografia panoramică ramând cea care este folosită pentru un control periodic general a stării de sănătate a dinților.
La ora actuală radiografii dentare nu mai sunt considerate periculoase din punct de vedere a cantității de radiații, mai ales dacă vorbim de centre de radiologie care investesc în tehnologii de ultima generație; din acest punct de vedere eu recomand pacienților mei centrele de radiologie FM Medident Unirea sau Piața Victoriei. La un asemenea centru se pot face radiografii dentare digitale ori de câte ori este nevoie... iar din punct de vedere a controlului periodic, este indicat o radiografie panoramică odată pe an, iar la copii odată la 6 luni.
Radiografiile dentare nu sunt recomandate să fie făcute femeilor care sunt însărcinate, deoarece chiar dacă doza de radiații este extrem de redusă riscul pentru făt poate exista, și nimeni nu și-ar asuma un asemenea risc decât dacă nu există altă soluție.
De ce este important ca radiografia să fie făcută într-un centru de radiologie echipat corespunzător? Pentru ca riscul de iradiere este extrem de redus, pentru că calitatea radiografiilor este foarte buna, pentru că nu există deformări ale imaginii obținute. In centrele mici, aceste lucruri nu pot fi garantate... deci tu alegi dacă vrei să faci un singur drum și să ai o radiografie bună sau vrei ca medicul tău dentist să nu vadă nimic... și să te trimită să o refaci...
Cum se interpretează ce apare pe o radiografie dentară:
- alb intens egal mâna omului (plombă, pivot, lucrare, implant) sau suprapunerea conturului/volumului a doi dinți (se întâlnește des la radiografiile panoramice în zona premolarilor);
- negru intens egal gaură... problemă... nu se pune imaginea nervului (este situat în mijlocul dintelui și se continua pe rădăcină)
- zone gri, probleme mai mici sau mai mari.
Cariile apar pe radiografiile dentare în momentul în care depășesc un minim 15% din grosimea (volumul) dintelui, se văd ca niște pete gri de diferite intensități. Cu cât sunt mai negre și mai aproape de nerv (zona neagră din mijlocul dintelui) problemele sunt mai mari și mai urgente. Cariile pot să apară și sub coroane, în jurul pivoților, sub obturații sau la marginea lor...
Resorbția osoasă care are vizibilă ca retracție gingivală la pacient, se vede pe radiografie prin coborârea / urcarea marginii osoase față de zona normală care este situată ușor sub locul în care se termină dintele și începe rădăcina.
Infecția la vârful rădăcinii unui dinte apare o zona mai gri în jurul apexului (vârfului), iar dacă zona este aproape neagră și destul de bine conturată, infecția e posibil să fie veche și să fie vorba deja de un chist sau granulom.
Dinte care suferă în urma unui traumatism (lovitură, bruxism sau forțe mari în mușcătură) rădăcina este conturată puternic cu negru... ca un spațiu continuu.
Chistul sau granulomul de mari dimensiuni apare ca o zonă gri intens spre negru care are o rădăcină de dinte ca punct de plecare după care se întinde in zonă; nu trebuie confundat cu zona nasului, sinusurile maxilare sau găurile mentoniere inferioare, care sunt formațiuni normale.
Caninii sau molarii de minte incluși apar pe radiografia panoramică, dar nu se văd deloc în gură, sunt complet sau parțial sub os, de cele mai multe ori sunt înclinați puternic față de ceilalți dinți.
Problemele la nivelul implanturilor dentare, apar ca zone gri intens în jurul implantului sau doar ca o pâlnie de mai mult de 1 mm în zona de trecere spre coroană.
Fisurile sau fracturile la nivelul rădăcinilor dinților apar ca niște linii gri sau negre pe lungimea sau grosimea zonei radiculare, iar dacă fisura este veche este afectat și osul din zona respectiva și se vede o pată mai gri în acel loc.
Resturile de rădăcini dentare se văd foarte ușor... sunt bucăți din rădăcini care nu se continuă cu nimic... rămase aiurea prin os.