În majoritatea cazurilor dinții în timp își modifică culoarea datorită infiltrării superficiale a porilor de la suprafața smalțului cu diferite substanțe din alimente care colorează,  precum: cafeaua, nicotina (din țigările clasice sau cele electronice), vinul roșu, ceaiul (mai ales cel negru sau verde), ciocolata... toate dau o tentă gălbuie sau chiar maronie.

Gelurile de albire folosite în tratamentele de albire oxidează și îndepărtează aceste colorații organice și redau strălucirea și albul natural al dinților. Structura dentară rămâne neafectata sau poate doar puțin afectata dar reversibil, deoarece gelurile de albire profesionale (autorizate pentru folosire în stomatologie) interacționează doar cu substanțele organice infiltrate în smalț și nu au capacitatea de a afecta substanțele anorganice (smalțul) dacă sunt folosite corect mai ales ca timp de expunere la ele și frecvență a folosirii.

Dinții la care s-a scos nervul (de-vitali) în urmă cu ani, se colorează în timp dar pot beneficia de un sistem de albire special, cel endodontic, care constă în aplicarea substanței de albire care este în acest caz extrem de concentrată, doar în interiorul dintelui.

Cu ce se face albirea? Există două modalități de albire e dinților: acasă și în cabinetul stomatologic. Ambele sisteme utilizează paste sub forma de gel, fiind diferite doar concentrația substanței active și modalitatea de aplicare pe dinți (în mulaje/gutiere sau cu pensula).

În cât timp se realizează albirea? Durata unei ședințe variază de la câteva zeci de minute la ore în functie de sistemul utilizat și de cerințele fiecărui caz. Unele substanțe de albit sunt activate mai rapid de lumina produsă de sisteme de lămpi cu leduri similare celor cu care se realizează obturațiile fotopolimerizabile (plombele). Utilizarea unei astfel de lămpi scade semnificativ timpul dar poate da dinți sensibili.

Substanțele de albire care se folosesc acasă în timpul nopții (în gutiere) au concentrație mai scăzută și se folosesc mai multe zile consecutiv, până se ajunge la rezultatul dorit. Ulterior pentru menținerea rezultatului se repetă aplicarea la un interval de 3-6 luni pentru câte o singură zi.

Este posibil ca pe durata tratamentului de albire să apară sensibilitate sau chiar durere. Acesta poate fi prevenită de medicul dentist prin recomandare sau direct aplicarea unor tratamente cu substanțe dedicate desensibilizante.