Care sunt cele mai bune, puternice și eficiente antibiotice pentru tratamentul abceselor / umflăturilor apărute la nivelul dinților sau gingiilor produse de acumularea de puroi? Câte zile trebuie luat un tratament cu  antibioticele pentru a avea efect? 

Nu există foarte multe variante de antibiotice care să fie eficiente în zona infecțiilor din cavitatea orală. Este nevoie de antibiotice cu acțiune de spectru larg, eficiente în general pe germeni anaerobi dar și pe aerobi, pentru că de multe ori infecțiile din această zonă nu sunt produse de un singur tip de germeni ci de un mix între cele două tipuri.

Următoarele variante de antibiotice sunt încă destul de mult folosite, au efect în unele cazuri, dar de multe ori dau greș:

  • Amoxicilina, Penicilina, Eritromicina... au efect în general la pacienții care nu folosesc antibiotice aproape deloc, altfel sunt antibiotice ușor depășite la ora actuală.
  • Metronidazolul este o substanță foarte eficientă pe microbii anaerobi și este suportat în general de pacienții care au reacții de tip alergic la amoxicilină și penicilină, dar nu este foarte bine tolerat la nivel gastric de toată lumea; combinată cu amoxicilină este mult mai eficientă.
  • Eritromicina este o substanță foarte rar folosită la ora aceasta, deoarece există o rezistență destul de mare.

Cele mai folosite antibiotice și care au efect aproape sigur la nivelul infecțiilor cu punct de plecare dentar la ora actuală sunt:

  • Augmentin / Amoksiklav / Amoxiplus / Ospamox / Aurobindo..., o combinație eficientă între amoxicilină și acid clavulanic, dar care din păcate în ultima perioadă a pierdut din eficacitatea pe care o avea în urmă cu 10 ani
  • Zinnat / Cefuroxima, o cefalosporină de generația a doua, foarte eficientă în aproape 99% din infecțiile dentare sau ca protecție post-operatorie în intervențiile de chirurgie orală sau implantologie.
  • Forexo este tot o cefalosporină, pe care eu unul o recomand doar ca ultimă soluție după epuizarea celorlalte.

La aceste antibiotice se poate asocia în schema de tratament, pentru a acoperii și mai bine spectrul de acțiune, Metronidazol, un antibiotic eficient pe germenii gram pozitivi.

Ideal și corect pentru alegerea antibioticului se recomandă realizarea unei antibiograme din secreția recoltată din abces... Protocolul de administrare a antibioticelor la ora actuală spune că este nevoie de minim 5 zile, până la maxim 10 în cazul substanțelor puternice și de minim 7 cu maxim 14 zile la cele mai slabe din primele generații. Dacă zona este foarte sensibilă se recomandă administrarea și a unor antiinflamatoare eficiente, și nu uita de necesitatea programării de urgentă la un stomatolog, pentru că problema cel mai probabil va reapare... ... programare stomatologică on-line.

Administrarea medicamentelor fără avizul unui medic se face pe propria răspundere. Recomandările de mai sus sunt orientative și trebuie luate ca atare.