Care sunt toate etapele pentru a avea succes la inserarea unui implant dentar? Cât durează până e gata o coroană pe implant? Implantul dentar devine din ce în ce mai accesibil și mai des întâlnit ca variantă de tratament în stomatologia actuală.

1. Consultația inițială, la care este nevoie de o radiografie panoramică de foarte bună calitate și fără deformări (în cazul meu eu folosesc radiografiile făcute la centrul FM Medident). Dacă în această etapă informațiile de pe radiografie și cele din cavitatea orală sunt suficiente, se poate stabili momentul intervenției chirurgicale propriu-zise.

Dacă informațiile referitoare la volumul de os disponibil sau spațiul până la diferite structuri anatomice nu este foarte clară, este necesară efectuarea unui tomografii care va oferii toate informațiile necesare.

2. Etapa chirurgicală de inserarea a implantului; este etapa în care sub anestezie locală se realizează inserarea implantului dentar în osul pacientului. Este o etapă poate puțin mai spectaculoasă (din cauza regulilor foarte stricte necesare) dar nu este deloc dureroasă.

3. Etapa primă de vindecare, sub protecție antibiotică și antiinflamatoare, până la tăierea firelor de sutură, care durează 7-10 zile, în această etapă în primele 48 ore există posibilitatea ca pacientul să simtă o presiune suportabilă la nivelul zonei, să apară o ușoara umflătură, dar nu dureri deranjante.

4. Etapa de vindecare propriu-zisă, care durează 4-12 săptămâni funcție de implantul folosit așa cum este în cazul sistemelor Straumann sau până la 6 luni la alte sisteme, în care pacientul poate uita de dentist... nimic nu se vede sau se simte.

5. Etapa de dezvelire a implanturilor, care se face după vindecare, consta într-o anestezie foarte ușoară și montarea unor sisteme speciale care permit vindecarea gingiei pe o forma necesară realizării coroanelor definitive.

6. Etapa de amprentare, care se face la minim 7-10 zile după etapa de dezvelire.

7. Montarea coroanelor sau punților definitive, care se face în medie după 10 zile de la amprentare.

8. La unii pacienți mai există o etapă de mici adaptări după ce aceștia se obișnuiesc cu noii dinți.

9. Control periodic la 6-12 luni și radiologic la 1 an.

Aceste etape sunt cele standard, dar în funcție de situația fiecărui pacient pot exista diferențe. Dacă zona în care se intervine este una vizibilă, după etapa 2 de inserare a implantului se poate realiza protezarea provizorie fie imediată pe implant fie prin alte sisteme funcție de situație.