Care sunt cele mai cunoscute și frecvente 10 mituri despre implanturile dentare în stomatologia modernă actuală?

1. Inserarea implantului dentar este una dintre cele mai dureroase proceduri stomatologice?

În timp ce majoritatea pacienților cred că implantul dentar doare, realitatea este cu totul și cu totul alta. Procedura de inserare a unui implant dentar este mult mai puțin dureroasa decât devitalizarea a doi dinți învecinați dintelui lipsa, pentru a face o punte și incomparabil mai ușoară cu o extracție.

În timpul procedurii de inserție a implantului, se poate resimți un anumit disconfort, mai degrabă o presiune. Procedura se execută sub anestezie locală, ca mai toate manoperele stomatologice, și este chiar mai puțin dureroasa decât o normală extracție dentară. Similar altor intervenții chirurgicale, pacienții pot resimți ulterior un anumit disconfort sau presiune, mai ales în timpul masticației. Aceasta senzație se ține sub control cu ajutorul analgezicelor, astfel încât durerea e suportabilă ușor.

2. Investigațiile RMN nu vor mai putea fi efectuate după inserarea unui implant dentar.

În realitate, aparatele RMN pot interfera cu obiecte feromagnetice, în timp ce implanturile dentare sunt confecționate din metale precum titanul sau zirconiul care nu interferează cu aparatele RMN... Pot produce niște interferențe la stric în zona apropiată lor dar extrem de limitată și în nici un caz nu vor fi "atrase" de magnetul echipamentului.

3. Implanturile dentare se întrețin greu?

Implanturile dentare reprezintă în cele mai multe cazuri soluția ideală de înlocuire a dinților lipsă, înlocuind cu succes dinții naturali și sunt la fel de ușor de întreținut ca și ceilalți dinți... periaj, apă de gură, duș bucal

4. Sunt prea tânăr sau prea bătrân pentru implant dentar?

Nu se tratează prin implant dentar pacienții care nu au cel puțin 18-20 de ani (până nu se termină creșterea oaselor). Nu există o limită superioară de vârstă, implanturile dentare se pot pune și pacienților înaintați în vârstă, purtători de proteze dentare mobile... limitele sunt date de starea generală de sănătate sau boli / tratamente sistemice.

5. Implanturile dentare nu sunt confortabile?

Implanturile dentare oferă un confort sporit pacienților și senzația este similară cu a dinților naturali. Cu siguranță, funcțiile obișnuite precum masticația, vorbitul, estetică sunt îndeplinite cu mai mare succes de către un implant dentar față de o proteză dentară acrilică clasică.

6. Implanturile dentare nu sunt tolerate de corpul uman?

În realitate, implantul dentar este foarte bine tolerat de corpul uman, rata de respingere actuală fiind aproape nulă. Ca și în cazul altor intervenții chirurgicale care presupun transplantarea unui corp străin, există o posibilitate redusă ca organismul pacientului sa refuze implantul. Acest lucru însă, se poate întâmpla la mai puțin de 1% din pacienții supuși unui astfel de tratament stomatologic. La ora actuală implanturile dentare sunt realizate din materiale biocompatibile, nefiind percepute ca și corpuri străine.

7. Procedura de inserție a implantului dentar durează foarte mult?

În realitate, operația de inserție a implantului dentar durează în medie 30-40 de minute. Există o perioada de așteptare ulterioară, denumită osteointegrare, de circa 3-6 luni, perioada în care osul și implantul dentar devin un bloc comun.

8. Implantul dentar nu este mai bun decât o proteză dentară?

Implantul dentar este cea mai bună, naturală și durabilă soluție existentă pentru înlocuirea dinților lipsă. Implanturile dentare au o durată de viață mult mai ridicată comparativ cu alte soluții stomatologice de înlocuire a dinților lipsă, reproducând în proporție de aproximativ 95% capacitatea naturală de a mușca și a mesteca.

9. Implanturile dentare sunt foarte scumpe fata de alte soluții?

Beneficiile implanturilor dentare sunt incontestabile, depășind de departe orice alte soluții stomatologice de reconstrucție a danturii. Înainte de a respinge o astfel de soluție, trebuie sa iei în considerare ca la o lucrare protetică obișnuită, pentru un singur dinte lipsa veți plați cu încă doi dinți marginali, care vor deveni “stâlpii de susținere”. Prin urmare, alegând tratamentul prin implant dentar, veți salva cel puțin doi dinți sănătoși. La costuri sunt puțin peste o punte dentară, dar costurile sunt repartizare pe mai multe luni.

10. Implantul dentar ține puțin?

Statisticile au arătat pana acum faptul că după aproximativ 10 ani procentul de succes a implanturilor dentare este de peste 95%, mai nou se vorbește de 98%, acesta scăzând ulterior la valori mai mici, dar nu spectaculos de mici... sunt deja pacienți care au depășit 15 ani. Garanția poate fi oferită pentru implantul în sine și numai în cazul defectelor de fabricație.