Proteza acrilica este metoda convențională de protezare în cazul edentației totale. Aceste proteze au rolul de a reda parțial funcționalitatea și complet aspectul estetic, fiind o soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților care au pierdut dinții naturali și la care altă soluție mai modernă nu este posibilă.

Proteza totală convențională este realizată dintr-o bază acrilica dura roz, și un set complet de dinți falși, din material acrilic sau ceramică. Protezarea oferă beneficii multiple: pacienții pot mesteca mult mai bine și alimente mai diverse, se îmbunătățește fonația, proteza reprezintă un suport pentru buze și obraji, eliminând efectul specific de îmbătrânire al pacienților fără dinți, și redă încrederea și zâmbetul pacienților.

În general protezele dentare se mișcă, alunecă și cad, dar aceste lucruri trebuie afirmate la timpul trecut. Proteza dentară totală cu sprijin pe dinți sau mai nou pe implanturi dentare reprezintă vârful tehnologiei în protezarea mobilă.

Modelele vechi de protezele dentare se bazau exclusiv pe succiune și/sau pe croșete pentru a le păstra în același loc iar studiile au arătat ca mestecatul cu protezele noi este dificil la început. În cazul protezei totale acrilice cu sprijin pe implanturi dentare se folosesc cel puțin 2, ideal 4 implanturi dentare la care se atașează sisteme speciale sub forma de bilă sau bară, astfel stabilizând proteza.