Waze vs Google Maps: care e cea mai bună aplicație de navigație și trafic?

19 Mai 2017
Articol actualizat acum 1 săptămână
harta masina

Când în anul 2013 aplicația israeliana Waze a fost achiziționată de Google, majoritatea credeau că aceasta va dispărea și va fi integrata în Google Maps, dar surpriza a fost că aplicația a rămas separată și funcționează în paralel cu cea a celor de la Google.

Waze vs Google Maps: care e cea mai bună aplicație de navigație și trafic? Viteză și comunitate mare sau simplitate, utilitate și funcționalitate? Ambele aplicații au fanii lor, fiecare cu argumentele și ideile lor. Ambele aplicații au elemente în comun dar până la urmă sunt diferite, întrebarea e care e mai bună și unde?

Interfață de navigare.

Dintre toate aplicațiile disponibile la ora aceasta pe piața, se pare ca Google Maps are interfața cea mai simplă, curată și profesionistă, este minimalistă, ușor de configurat și oferă exact informațiile de care ai nevoie ca să ajungi unde vrei. Aceasta fac ca aplicația sa funcționeze impecabil și pe telefoane mai vechi, sau mai modeste ca performante. In plus pentru cei care nu folosesc mașina Google Maps te poate ajuta să ajungi unde vrei folosind transportul în comun, taxiul/Uber (poți comanda direct din aplicație), bicicleta sau mersul pe jos.

Waze în schimb este o aplicație de tipul o iubești sau o urăști (eu o cam urăsc). Dacă Google Maps este acceptata de majoritatea utilizatorilor, Waze este plină de funcții și informații uneori enervante sau inutile plus o interfața mai aglomerată. Aplicația are variante de personalizare multiple, comunitate, prieteni... ceea ce face ca pe toate telefoanele pe care am testat-o până acum sa observ că consumă bateria puternic și supraîncălzește telefoanele... față de Google care e mult mai ok la aceste aspecte.

Waze e făcuta doar pentru șoferi, ceilalți să se descurce cu harta în mână.... cea mai mare lipsă, opțiunea de folosire a transportului în comun ca pieton.

Rutarea, alertele și actualizarea informațiilor.

La acest aspect Waze pare câștigător, pentru că sistemul de raportare a incidentelor, poliției, zonelor în lucru, gropilor... împreună cu informațiile în timp real primite de la ceilalți șoferi face ca traseul propus sa fie poate mai rapid și lipsit de surprize.

Google Maps primește informații în timp real de al toți utilizatori de telefoane cu sistem de operare Android... asta poate aduce un mare avantaj

Rutele propuse de Waze par mai agresive, mai rapide, dar te bagă pe toate străduțele cu putință, te învârte peste tot, te întoarce, doar ca să ajungi cumva mai repede, în timp ce Google Maps e mai delicat, folosește străzile principale.

Google Maps iți afișează în timp real informații despre traficul din zonă, folosind un sistem simplu de culori (verde, galben, portocaliu, rosu, vișiniu), care se actualizează în timp real, și dacă este cazul iți propune o alta variantă mai rapidă pe care o poți alege sau nu, în timp ce Waze te duce cum vrea el, pe unde știe el.

Eu personal am avut surpriza ca folosind Waze să fiu pus să fac niște traversări de străzi principale circulate sau schimbări de direcție aproape imposibile și destul de periculoase.

Caracteristici speciale.

Google Maps permite creerea unui traseu cu mai multe puncte de oprire nu doar de la A la B.

Waze oferă controversata opțiune de semnalare a patrulelor de politie... unii o vad foarte utilă și de ajutor, dar de multe ori alertele sunt false și puse complet aiurea, iar ideea în sine eu unul nu sunt de acord cu ea. Are alerte de depășire a vitezei maxime legale în zona în care te găsești, lucru util.

De asemenea Waze se poate sincroniza cu calendarul sau Facebook-ul pentru a te ajuta sa nu ratezi nici un eveniment și te anunță când trebuie sa pleci..

Caracteristici locale și sociale.

Teoretic aici Google Maps pare câștigător, iți poate oferi o grămada de informații despre diferite locații, review-uri, dar cu Waze poți comunica cu alți utilizatori ai aplicației, nu știu de ce...

Concluzii.

Dacă folosești doar mașina zi de zi, poate că Waze este ceea ce cauți, sau dacă vrei să ști din timp unde sunt amplasate radarele sau poliția (chiar dacă uneori sunt alarme false, sunt mai vechi, sau unele nu sunt deloc marcate... nu e obligatoriu dacă nu apare pe Waze poliție să nu fie...)

Dacă cauți o aplicație cu multe opțiuni de tipul rețelelor sociale, iți place să te implici, raportând diferite chestii din trafic, folosește Waze. Dacă vrei sa ai liniște dar să ajungi unde vrei folosește Google Maps, poate vei pierde câteva minute. Dacă vrei să găsești diferite locații și informații despre ele, folosește Google Maps.

Eu unul personal am testat de mai multe ori Waze dar degeaba, folosesc cel mai mult și cel mai des Google Maps, merge mult mai bine, nu forțează telefonul așa cum am pățit cu Waze (și am testat pe Sony Xperia Z3 Compact, Z5 Compact, Xperia XZ Premium și Xperia XZ2 Premium) e bun atât când sunt șofer, cât și când sunt pieton. In plus Google Maps lucrează perfect cu un Smartwach ceea ce permite să primești pe el indicațiile de orientare, fără sa fie nevoie să ți ecranul telefonului pornit.

Un alt avantaj major la Google Maps este posibilitatea de descărcare offline a hărții dintr-o anumită zonă și astfel dacă nu ai semnal sau este foarte slab, navigarea va funcționa fără probleme în continuare, opțiune foarte utilă pe drumurile din zonele mai izolate sau de munte.

În concluzie, alegerea mea este Google Maps, pentru că îmi oferă tot ce am nevoie... traseu ideal, informații din trafic în timp real (am evitat mai multe blocaje de pe autostradă prin rerutarea automată), timp estimat destul de corect, interfață mult mai ok din punct de vedere grafic pentru drum. Până acum nu m-a dezamăgit niciodată și am învățat că dacă el propune o variantă de ocolire care nu pare logică inițial... trebuie urmată. Waze mă scoate din minți...

Update ianuarie 2019: Google Maps a început să testeze funcția de raportare a incidentelor în trafic și a radarelor... deci in curând Google Maps va deveni câștigător... mai ales că Waze se zvonește că ar putea fi închis.

Dacă vrei să ai active indicatoarele de viteză a mașinii și de viteză maximă legală pe acel tronson de drum în Google Maps, este destul de simplu, nu trebuie decât să instalezi Velociraptor - Speed Limits & Speedometer din Google Play, câteva setări și totul e funcțional.

Update februarie 2019: Waze a integrat opțiunea de media player pentru Spotify, Deezer, Google Play Music, Pandora... din păcate Google Maps doar Spotify și Google Play Music deocamdată, eu unul folosesc Deezer.

Update mai 2019: Google Maps a introdus vizualizarea vitezei de deplasare (încă lipsește atenționarea la depășirea celei legale, dar urmează să fie activată și această opțiune), posibilitatea de raportare a accidentelor și radarelor... deci Google aproape că a îngropat Waze. Opțiunea este valabilă doar pe telefon nu și in Android Auto.