Vizită la Muzeul Satului Astra din Sibiu

13 Martie 2018
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
Vizită la Muzeul Satului Astra din Sibiu

Să ajungem până la Muzeul Satului Sibiu din București ne-a luat 4 ore, deci nu e prea departe, dacă ma gândesc că până la cel din București facem o oră... Dar oare a meritat? Noi am fost la început de martie și se pare că nu a fost cea mai bună alegere.

Să o luăm pe rând... parcarea mare, deci primul pas ok. Să intrăm să luam biletele, într-o clădire noua, frumoasă... din nou ok. Sistem de acces modern, cu scanare de cod de bare de pe bilete... frumos. 

Si am intrat... și de aici? primul lucru care ne-a surprins a fost lipsa panourilor indicatoare, dar după patru ore de condus, doar nu o să ne enerveze doar atât... așa că o apucăm pe una din alei într-un sens. Partea bună este ca traseul aleii este făcut în asa fel încât dacă mergi pe ea vei face un tur aproape complet, care durează 2-3 ore sau chiar mai mult.

Un lucrul am simțit încă de la început, și anume un miros permanent de umezeală, lemn vechi umed și de casă nelocuită, care se simțea de la distanță, chestie destul de neplăcută. Poate era din cauza iernii care de-abia se terminase, dar tot neplăcut.

Casele nu au toate panouri cu informații sau dacă au sunt destul de greu de găsit, am văzut că sunt grupate pe bază de meserii ale proprietarilor, pare ca sunt replici ale caselor vechi, nu pare ca sunt cele originale, asa cum sunt majoritatea celor din București, am văzut ciment, mult lemn nou...

Ca să ajungi la majoritatea caselor, nu există alei măcar pietruite, așa că mergi pe pământ, iar dacă ajungi după o perioadă umedă... și totul este lipicios... 

Dar să nu fim chiar atât de negativiști... să vedem și părțile frumoase: suprafața mare, așezarea într-o pădure, un lac frumos în mijloc, un pârâu pe care sunt așezate atelierele care foloseau forța apei... 

Pe total nu este chiar ceva urat, noi am hotărât ca mai facem o vizită și mai la vara, sa vedem și versiunea când totul este verde, când casele sunt deschise (mai-septembrie), când nu mai sunt puse folii de protecție pe diferite zone... speram sa fie mai bine, mai animat, să vedem și lucrurile frumoase nu doar pe cele urate... In concluzie, este un loc care merită vizitat, în care vei petrece câteva ore, dar pe care trebuie să-l vizitezi se pare ca doar vara.

sibiu

sibiu

sibiu

sibiu

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea