Vizită la Cetatea Făgărașului și Muzeul Țării Făgărașului

09 Septembrie 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
Vizită la Cetatea Făgărașului și Muzeul Țării Făgărașului

Cautând ce se mai poate vizita, fără să am o idee anume... am găsit niște referiri la Cetatea Făgărașului și Muzeul Țării Făgărașului... căutat mai mult și am ajuns la concluzia că trebuie văzute.

După un drum de aproape 5 ore am ajuns, am oprit în parcarea amenajată și am intrat... prima impresie: frumos, curat, amenajată... un început bun. La casa de bilete am primit și un pliant cu ceea ce se poate vizita... interesant... deci dacă tot avem pliantul în mână să facem turul cetății și a muzeului.

În mare sunt două chestii care sunt de vizitat, cetatea, adică partea exterioară cu zidurile de apărare și șanțul de apărare... și partea interioară care este curtea, muzeul și sala tronului.

Zidul exterior are doar câteva zone pe care este permis accesul, dar de acolo ai o perspectivă atât a zonei exterioare cât și a castelului din interior. Partea frumoasă este în interior, partea care este în clădirea tip castel: curtea interioară, muzeul, sala tronului.

Accesul în muzeu și sala tronului este permis doar cu șoșoni de protecție de unică folosință, lucru pe care eu până acum nu l-am mai văzut nicăieri, ceea ce face ca muzeul și sala tronului să fie foarte curate, chiar dacă pe jos sunt puse covoare... 

În incinta muzeului există o colecție de cufere/lăzi a breslelor majoritatea fiind într-o stare de conservare deosebită, diferite însemne ale acestora, colecții de vase, arme dela săbii la pistoale, armuri, icoane, haine... tot felul de obiecte... camere amenajate tematic... sigur nu te plictisești.

Sala tronului are trei săli, cea principală, biroul și ante-camera. Toate cu piese de mobilier și covoare care par a fi cele originale, vechi, dar foarte bine conservate. Câteva arme, armuri iar tavanul sălii este de lemn care are un miros aparte... Ai impresia că te întorci în timp... excelent.

De aici am plecat spre Cetatea Feldioara, un alt reper istoric foarte frumos restaurat.

faragaras

faragaras

faragaras

faragaras

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea