Vizită la Cetatea Capidava și Cheile Dobrogei

20 Mai 2018
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
Vizită la Cetatea Capidava și Cheile Dobrogei

Încercarea de a vizita ceva frumos sau niște cetăți dacice în zona Dobrogei ne-a dus la Cetatea Capidava și Cheile Dobrogei... Care cetate? Ce cetate? E gata din 2015 adică de acum 3 ani, dar când am fost noi nu se putea vizita, așa că noi am vizitat-o de dincolo de gard... penibil.

Drumul până la Capidava este foarte ok, pe autostradă până la Cernavodă după care puțină aventura pe străzile din Cernavodă iar restul de aproximativ 20 de kilometri foarte buni, iar peisajul nu este deloc urat.

Am ajuns la Cetatea Capidava... în parcare nu pare că ai voie să intri, dar ca orice șofer de București chestia asta nu era o problemă. Coborâm, ne ducem spre ce părea poarta de acces... și aflam de la paznic ca nu se poate, dar putem sa ne învârtim in jurul gardului.. 

Facem o tură pe în jurul gardului de sârmă ghimpată, ajungem la Dunăre, nu vedem mare lucru din cetate, dar pare că e destul de frumos reconstruită, așa se vede de la distanță... Cetatea în sine este foarte frumos amplasată exact pe marginea Dunării... 

Oarecum alungați și de mirosul de la noroiul de pe marginea Dunării... plecăm spre Cheile Dobrogei ceva în jur de 60 de kilometri pe drumuri foarte bune. Ajungem repede și ce vedem? 

O zona de grătare și muzică între niște mici dealuri pietroase cu pereți de stâncă... totul este lung de câteva sute de metri, peisajul nu e urât deloc, dar nici ceva spectaculos nu aș zice că este.

Merită vizitate sau nu? Dacă ai drum prin zona merită mai ales cetatea dacă o găsești deschisă pentru vizitatori, altfel nu prea.

Până aici ieșirea nu prea a fost o reușită, așa că ne continuăm ziua plecând spre cetățile dacice Halmyris și Argamum... pe drumul DJ222 (între Grădina și Sarighiol de Deal) .... care ne-a rezervat o surpriză de proporții pentru aproximativ 15-20 kilometri drumul era aproape impracticabil din cauza gropilor foarte adânci și dese, se circula mult mai bine pe un drum de pământ paralel făcut de localnici (norocul nostru a fost că nu plouase). Deci dacă vrei să mergi spre cele două cetăți din nord, nu te speria când Google Maps o să zică dreapta și o să vezi un drum cu piatră, sigur o să fie mai bun decât alegerea mea proastă de a continua pe cel de asfalt...

capidava

capidava

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea