Vizită la Cetatea Argamum și Cetatea Halmyris

27 Mai 2018
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
Vizită la Cetatea Argamum și Cetatea Halmyris

După ce am terminat cu Cetatea Capidava și Cheile Dobrogei, am plecat spre Cetatea Argamum și Cetatea Halmyris unde am ajuns după o mică aventură de 15 kilometri pe drumul județean 222... unde erau mai multe gropi decât urme de asfalt.

Drumul până la Cetatea Argamum este foarte bun , iar la final se intră pe un drum de câteva sute de metri pe un drum de piatră. Noi nea-m oprit unde există o construcție și o parcare mai mare iar de aici am mers pe jos câteva minute.

Drumul se termină în Lacul Razim (Razelm), iar de aici pe poteca încep să apară rămășitele Cetății Argamum. După o mica urcare se ajunge la ceea ce au fost cetatea, din păcate nu foarte bine întreținută chiar dacă are potențial. Destul de multe bălării...

Peisajul este superb... peisajul din zonă nu cetatea... Cetatea în sine sau rămășitele ei se întind pe o suprafață destul de mare, doar o mică parte este descoperită și poate fi vizitată. Merită plimbarea, singura chestie interesantă care pe noi nu ne-a prea încurajat să ne plimbam pe acolo a fost ca se zice că există vipere în zonă (pe noi ne-a anunțat un nene care părea ca se ocupă de zonă...).

De aici am plecat spre Cetatea Halmyris... încă puțin și ajungeam în Delta Dunării, pentru că la origini cetatea era pe malul Dunării. Accesul din drumul principal asfaltat este ușor mai denivelat și în 50 de metri ai ajuns.

Ne-a întâmpinat un nene foarte relaxat pe post de ghid, care în câteva minute ne-a ținut o scurtă prezentare istorică despre cetate, foarte interesantă. După aceasta am vizitat micul muzeu iar mai apoi am intrat în ruinele cetății, care sunt vizibile doar in mică parte din păcate, mare parte din ce a fost în zona este încă îngropată sub pământ

Vizita la cele doua cetăți a fost o plimbare foarte frumoasă, iar combinate cu celelalte ruine ale cetăților dacice din Dobrogea poate fi o plimbare de neuitat. Singurele recomandări sunt sa ai cu tine ceva mâncare, apa multă, cremă de soare și soluție anti-insecte (Autan) că țânțarii sunt la ei acasă.

argamum

argamum

halmirys

halmirys

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea