Turul cetăților din Județul Brașov - 4 cetăți deosebite

16 Septembrie 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
Turul cetăților din Județul Brașov - 4 cetăți deosebite

Județul Brașov cred că este cel care are cele mai frumoase obiective turistice (cetăți) restaurate pe care le-am văzut până acum: Cetatea Râșnov, Rupea, Feldioara, Făgăraș la care dacă adaugăm Castelul Bran și centrul orașului Brașov... iese o tură de neuitat. Din păcate în vara lui 2017 am găsit cetatea Brașovului închisă vizitatorilor de mai bine de doi ani din câte am aflat.

Dacă ești foarte organizat toate aceste obiective pot fi vizitate în aceeași zi sau în două dacă vrei să stai cazat un weekend undeva prin zonă.

Cetatea Râșnov, cea care se vede de la distanță dacă treci prin zona Brașov - Bran a fost renovată/reparată parțial în urmă cu ceva ani cu fonduri europene, nu arată rău dar nici nu pot să spun că extrem de bine. Renovarea a fost făcuta la nivelul zidurilor exterioare, dar partea importantă centrală, doar parțial din păcate. Oricum ar fi, trebuie să fiu cinstit, merită vizitată mai ales pentru panorama oferită asupra zonei Brașov - Bran și a orașului Râșnov care este sunt spectaculoasă.

Cetatea Rupea a fost renovată sau reconstruită parțial ar fi mai corect să zic în urmă cu ceva ani, dar arată foarte bine, parcări amenajate, foarte curat peste tot, toalete curate, nu e plin de magazine și terase, iar taxa de vizitare este decentă. În interior a fost reconstruită o mare parte a nucleului cetății, ceea ce la majoritatea pe care le-am mai vizitat nu s-a făcut. Există turnuri, case, ganguri, diferite camere... iți oferă o imagine a ceea ce a fost cândva acolo. Este poate chiar ușor peste Cetatea Râșnov.

Cetatea Feldioara este o cetate mică, care nu este impresionantă prin dimensiuni sau poziție, dar merge pe aceeași sistem de recondiționare pe care l-am văzut folosit și la Cetatea Râșnov și Rupea: simplu dar care permite să ai o imagine a ceea ce a fost cândva acolo.

Cetatea Făgărașului care este partea exterioară cu zidurile și șanțul de apărare iar în interior Muzeul Țării Făgărașului în care vei vizita muzeul organizat foarte bine și sala tronului, ambele componente alte muzeului oferindu-ți prilejul de a te întoarce în timp. De la piese de sticlărie, haine, cufere, arme, armuri, însemne ale breslelor, la săli amenajate complet, mobilier... Excelent!!

Cetatea Brașovului așa cum ziceam și la început este închisă, și din păcate nu poate fi vizitată decât la exterior. Starea în care este... pare ca începe să se degradeze... Surpriza a fost mare mai ales că este în Brașov... și te aștepți ca ea să fi fost prima refăcută și cea mai bine întreținută.

Din cele 4 cetăți Râșnov, Rupea, Feldioara, Făgăraș dacă ar trebui să fac un top... cred că ar fi Rupea, Râșnov, Feldioara, Făgăraș doar că prin Muzeul Țării Făgărașului ultima pare sa vină din urma puternic... în concluzie e greu de făcut un clasament, toate merită vizitate. Ce știu clar e că Cetatea Brașovului e ultima oricum ar fi.

rasnov

rasnov

rasnov

rasnov

rupea

rupea

rupea

rupea

feldioara

feldioara

feldioara

feldioara

faragaras

faragaras

faragaras

faragaras

Turul cetăților antice din Dobrogea