Tratamentul de urgentă pentru abcesul dentar

05 Noiembrie 2018
Articol actualizat acum 7 luni
Tratamentul de urgentă pentru abcesul dentar

Care este tratamentul de urgență pentru un abces dentar la un adult sau la un copil? Ce poți face ca umflătura și durerea să dispară cât mai repede?

Pentru a putea ține sub control un abces dentar până ajungi la medicul dentist, sunt câțiva pași simpli pe care îi poți face:

  1. igienă cât se poate de bună, cu folosirea unei ape de gură (Listerine);
  2. eliminarea mâncării intrate în dintele cariat, mâncare care formează ca un dop și împiedică eliminarea puroiului pe acolo, cu o scobitoare sau ac de seringă steril;
  3. dacă pe gingie s-a format deja un punct alb mai umflat sau o zonă mai umflată, se înțeapă cu un ac de seringă steril exact în moț sau zona cea mi proeminentă, de cele mai multe ori zona nu mai prezintă sensibilitate, iar după aceasta se apasă pe gingia din zonă pentru a elimina cea mai mare parte a secreției purulente;
  4. administrarea de urgentă a unui antibiotic cu efect în cavitatea bucală (Augmentin, Zinnat);
  5. administrarea unui antiinflamator/antidurere (Nurofen, Ketonal);
  6. programarea de urgență la un medic dentist;
  7. efectuarea unei radiografii pentru zona cu probleme (va fi foarte utilă când ajungi la stomatolog).

Aceste sfaturi sunt utile atât pentru adulți dar și pentru copii, la cei mici de multe ori viteza cu care apar și dispar abcesele dentare este mare, iar cauzele in general sunt dinții de lapte care urmează să se schimbe în următoarea perioadă.

La adulți abcese nu cedează neapărat foarte repede, de multe ori este nevoie de 24-48 de ore de antibiotic ca să înceapă să se vadă efectele... și au tendința să se întindă destul de mult.