Dinții incluși sunt acei dinți care s-au dezvoltat normal ca dimensiune și formă, doar că au rămas blocați în os și nu își mai găsesc locul prin care să erupă... fie pentru că nu mai au loc fie pentru că s-au dezvoltat într-o poziție incorectă (înclinați parțial sau complet orizontali).

Problema poate apărea la orice dinte definitiv, dar cel mai des se întâlnește la nivelul caninilor, premolarilor și mai rar la nivelul incisivilor și molarilor inferiori. Cazul molarilor de minte este cu totul altul... acolo incidența este mare.

Tratamentele ortodontice nu sunt făcute doar în scop estetic sau ""fiță" la copii sau tineri, se fac de multe ori pentru obținerea de spațiu sau corectarea poziției dinților înainte de inserarea unor implanturi dentare.

Tractarea (distalizarea) dinților este o intervenție din zona tratamentelor ortodontice dar care se face de cele mai multe ori în zona laterală în urma extracției primului molarului sau a premolarului doi în urmă cu mai mulți ani.

Ce este ortodonția și cu ce se ocupă? Ce probleme stomatologice se pot rezolva sau cu ce ajută un tratament ortodontic? Care sunt etapele unui tratament ortodontic?

Ortodonția este acea specialitate din stomatologie care se ocupă cu tratamentul defectelor de poziție a dinților. Aceste defecte pot fi minore, care nu produc efecte vizibile în timp sau mari și care vor produce sigur probleme odată cu trecerea anilor sau îngreunează alte tratamente.

Ce probleme se pot rezolva prin tratamente ortodontice?

Dinții incluși sunt acei dinți definitivi care s-au format, dezvoltat dar care nu au putut să erupă din lipsă de spațiu sau din cauza poziției sau a direcției incorecte de dezvoltare, și astfel au rămas blocați în os. Acești dinți se observă doar pe o radiografie panoramică sau tomografie computerizată și prin bombarea anormală a osului și a gingiei care ridică suspiciuni, situație foarte rar întâlnită. 

Care sunt dinții care pot rămâne incluși în os?

Operația de sinus lift este o manoperă chirurgicală stomatologică de mică amploare, complementară care presupune introducerea de os la nivelul fundului sinusului maxilar pentru a obține o înălțare a osului care să permită inserția unor implanturi dentare în cazul în care înălțimea osului natural nu este suficientă în zona premolar/molar superior.

Gingivectomia și gingivoplastia sunt manopere chirurgicale de remodelarea gingivală asemănătoare dar au scopuri complet diferite și se pot face separat sau împreună funcție de situație particulară a fiecărui pacient.

Gingivectomia este o intervenție de mică chirurgie orală prin care se elimină zonele de gingie inflamate, afectate de boli parodontale prin formarea de pungi parodontale sau hiperplazii gingivale care acoperă zone din dinte și împiedică realizarea unor lucrări protetice.