Sigilare șanțuri și fosete

Stomatologie copii | Sigilare șanțuri și fosete dinți la copii

Sigilarea șanțurilor și fosetelor dinților, alături de fluorizarea locală sau cea pe cale generală, este o metodă foarte bună de prevenire a cariei dentare la copii și se face de cele mai multe ori la dinții permanenți, indicat imediat după ce au erupt (molarii de 6 ani și 12 ani, dar și premolari în intervalul de vârsta 6 – 15 ani), la dinții de lapte fiind mai greu de făcut din cauza vârstei la care apar.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor este considerată cea mai eficientă metodă de profilaxie, iar suplimentar se pot face ulterior tratamentele de fluorizare locală. Pot fi sigilați doar dinții care nu prezintă carii dentare incipiente, după ce sunt curățați în prealabil prin periaj profesional și nu se folosește deloc freza. Pentru sigilare se folosesc materiale/rășini compozite fluide speciale autogravante (care pot fi de diferite nuanțe) sau cimenturi ionomere de sticlă cu conținut ridicat de fluor.

Dinții sigilați trebuie controlați periodic !! pentru că nu se folosesc adezivi și există posibilitatea desprinderii materialelor folosite, recomandare fiind cel puțin o dată la 6 luni.

Sigilarea dinților este o metodă de prevenție recomandată tuturor copiilor, pentru a preîntâmpina apariția cariilor de pe suprafețele ocluzale (cele pe care se mestecă), însă este obligatorie în următoarele cazuri:

  • copii cunoscuți cu carii multiple la nivelul dinților temporari;
  • copii cu nevoi speciale care nu își pot efectua corespunzător igiena orală nici la vârste mai mari;
  • copii care consuma cantități mari de dulciuri, mai ales lipicioase sau sucuri carbogazoase.