Obturație pe dinte de lapte

Stomatologie copii | Obturație (plombă) pe dinte de lapte la copil

Dinții de lapte (deciduali) ai copiilor sunt afectați de carie la fel de des sau mai des și cu evoluție mult mai rapidă decât dinții definitivi, pentru că nu au un strat de smalț foarte rezistent și au o viață într-un mediu foarte neprielnic (periajul/igiena bucală la copii în general sunt făcute la un nivel cel mult mediu, departe de ideal).

Primele semne de carie la dinții de lapte sunt micile puncte de diferite culori care apar pe suprafața lor, de la zone alb cretoase, maro, gri până la gri și negru. Cel mai bine este să se facă un control stomatologic periodic la 6 luni sau în cazul apariției unuia dintre următoarele semne:

  • gingii sau dinți sensibili la periaj;
  • durere la dulce sau rece, chiar și de mică intensitate (începe să evită dulciurile sau înghețata... dar nu se plânge...)
  • zone în care intră sau rămâne mâncare.

Tratamentul cariilor mici este foarte ușoară, iar de cele mai multe ori nu necesită decât răbdare și se pot rezolva uneori fără să fie nevoie de anestezie. Materialul de obturație cel mai indicat este CIS (ciment ionomer de sticlă), pentru că are capacitatea de a elibera constant fluor benefic structurilor dentare ale copilului și este autoadeziv chiar și în cazul prezenței umezelii.

Cariile care au avansat destul de mult și au devenit foarte dureroase vor necesita de cele mai multe ori anestezie și mai multe ședințe de tratament, iar netratate vor duce rapid la apariția cel mai probabil a unor abcese cu risc de afectare a dintelui definitiv care se găsește dedesubt.

Cariile care au fost în urmă cu ceva timp dureroase iar ulterior a apărut în zonă un abces, sigur vor necesita mai multe ședințe de tratament, dar care nu vor fi dureroase. De cele mai multe ori nici nu mai necesită anestezie, pentru că nervul este deja mort.