Mergi la conţinutul principal

Stomatologie copii

transparent
Tratamente stomatologice copii | zona Ion Mihalache - Turda
transparent

Când și de ce e bine să vi cu copilul la dentist? Vrei ca copilul să aibă dinții de lapte și definitivi frumoși și sănătoși?

Pedodonția sau stomatologia pediatrică acoperă tratamentele stomatologice care se fac la copii atâta timp cât vorbim de dentiția deciduală/temporară, până în jurul vârstei de 14 ani: fluorizări locale, sigilări de șanțuri și fosete, obturații cu cimenturi ionomere care eliberează fluor ulterior, extracții dinți de lapte.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor dinților, alături de fluorizare, este o metoda de prevenire a cariei dentare, și se face de cele mai multe ori la dinții permanenți, de obicei imediat după ce au erupt (molarii de 6 ani și 12 ani, dar și premolari în intervalul de vârsta 6 – 15 ani), la dinții de lapte fiind mai greu de făcut din cauza vârstei la care apar.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor este considerata cea mai sigură metodă de profilaxie. Pot fi sigilați doar dinții care nu prezintă carii dentare incipiente, doar după ce sunt curățați în prealabil prin periaj profesional dar nu se folosește deloc freză. Pentru sigilare se folosesc materiale/rășini compozite fluide de diferite nuanțe sau cimenturi ionomere de sticlă cu conținut ridicat de fluor.

Problemele pentru care trebuie intervenit ortodontic la un copil sunt:

  • dinții superiori sunt înclinați exagerat spre în afară;
  • dinții inferiori sunt înclinați exagerat spre interior;
  • dinți răsuciți/rotiți sau înghesuiți;
  • există spații între dinți altele decât renumita "strungăreață";
  • asimetrie majoră a poziției dinților, față de linia centrală;
  • acoperirea dinților inferiori de cei superiori foarte mult (ocluzie adâncă);
  • mușcătură inversă, dinții de sus calcă în interior față de cei de jos (ocluzie inversă);
  • în mușcătura, există un spațiu între dinții de sus și cei de jos în partea din față (ocluzie deschisă);
  • dinți blocați în os care nu mai pot ieși singuri (dinți incluși), vizibili pe radiografia de control.
UPDATE 20 NOIEMBRIE 2020: Dată fiind situația epidemiologică generată de creșterea alarmantă și continuă a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 / COVID-19, NU se mai fac programării decât pentru urgențe majore ale pacienților existenți sau a familiilor acestora, urgențe care nu pot fi ținute în limite decente cu antiinflamatoare sau antibiotice. Programările făcute pot fi anulate dacă situația o va impune. Mulțumesc pentru înțelegere.