De ce pornește sau rulează calculatorul greu? De ce se mișcă atât de încet? Este lucrul de care se plâng mulți oameni... dar care sunt cele mai frecvente cauze pentru funcționarea lentă a unui calculator?

Cauzele cele mai frecvente pentru care un calculator merge greu sunt:

  • memorie RAM disponibilă insuficientă;
  • lipsa restartului periodic;
  • prezentă programelor malware;
  • lipsa întreținerii periodice;
  • prezenta a multe fișiere temporare inutile;
  • prezența virușilor.

Dar ce produce aceste probleme?

La sfârșitul anului 2018 CEL MAI FOLOSIT browser de internet este surpriză... Google Chrome, care este folosit de peste 70% din utilizatorii de internet, atât la nivel de desktop/laptop dar și la nivel de telefoane mobile.

Pe locul doi din punct de vedere a utilizării este Safari la nivel de telefoane mobile și Mozila Firefox la sistemele desktop. Sunt urmate de Samsung Internet, Android Webview, Opera, Internet Explorer și Microsoft Edge, toate adunând un procent de aproximativ 15%.

Majoritatea utilizatorilor care folosesc Windows caută să folosească cât mai multe programe gratuite, dar care sunt cele mai utile și bune programe free de calculator? Am încercat să fac o listă cu programele pe care eu le-am folosit sau testat în decursul anilor și de care am fost mulțumit, grupate pe categorii.

La instalarea unor programe gratuite este bine să alegi varianta custom și să fi atent ce alte mici programe vrea să iți instaleze, astfel eviți să iți încarci calculatorul cu tot felul de programe inutile și enervante... asta e riscul programelor gratuite..

Cum poți face un calculator pe care rulează Windows 10 să meargă mai repede? Există câteva setări care te pot ajuta să mai obții ceva viteză mai ales pe un sistem mai vechi sau care nu este foarte puternic, pe un sistem nou sau performant nu se vor vedea efecte.

1. Eliminarea efectelor de transparenta pentru ferestre care consumă puține resurse pe partea de video, prin accesarea Settings menu / Personalization / Colors, de unde se debifează Make Start, taskbar, and action center transparent.