De ce trebuie schimbate coroanele, punțile și plombele la 10 ani?

In general recomandarea stomatologului referitoare la plombe, coroane, punți este să fie schimbate la 10 ani, dar de ce trebuie schimbate chiar dacă nu te supără?

Plombele au o viață mai mică decât coroanele, ele încep să prezinte semne de uzură, mici fisuri, se impregnează. Coroanele și punțile nu se colorează și dacă nu ai avut ghinion să crape ceramica, ele ca piese nu pățesc nimic niciodată, dar problema e din altă parte..

Unde e problema? unde cedează? ce cedează?

La plombe sunt două zone sensibile: la plombele de compozit sistemul adeziv care face legătura între plombă și dinte, iar a doua problema este apariția cariei secundare pe lângă marginile obturație vechi. De cele mai multe ori e o combinație între cele două și în zonele în care sistemul adeziv cedează, dintele se impregnează și în timp apar mici carii.

La coroane și punți, problemele apar la nivelul dinților fie în zonele de colet (de lângă gingie) fie sub lucrări în zonele în care cimentul cedează, dintele se impregnează și apar carii urâte care se dezvoltă în zone în care igiena este imposibilă. Odate apărute, acestea evolueză și distrug uneori definitiv dintele de sub lucrare.

Care sunt semnele că ceva a cedat? La plombe e simplu: apare sensibilitate la stimuli termici sau chimici sau se vad zone colorate. La lucrări, apar gingii inflamate, zone în care intră mâncare, miros neplăcut permanent.

Dacă ai oricare din semnele de mai sus cel mai bine ar fi să te gândești la o programare la dentist pentru un control, iar dacă nu simți nici unul din semne, și totuși au trecut cei zece ani, e bine sa te gândești la schimbarea lor pentru ca micile probleme care au apărut să nu se agraveze și în momentul în care te duc la dentist o să primești vesti proaste.

schimabat_lucrari

Si prietenii tăi merită să afle asta...

punte_implant
Punte sau implant?
Ne naștem cu doua rânduri de dinți, pe următoarele trebuie să le plătim

Mareșal Averescu 40 - Sector 1

Alte informații

Dr. Alexandru Necula

Doctor Alexandru Necula
Rating: ★★★★★ (4,9 din 5)
Total votes:98 (46 reviews)
stomatologie_rate_card_avantaj_optimo_card

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui site sunt proprietatea Alexandru Necula. Conținutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, distribuit, republicat sau copiat fără acordul prealabil scris al proprietarului. @ 2018