Cariile sau leziunile de colet (de lângă gingie)

Cariile sau leziunile de colet, sau altfel spus acele pete sau șanțuri apărute pe dinți lângă gingii, de la ce apar, de ce sunt atât de sensibile și cum se tratează?

De cele mai multe ori apar inițial niște zone albe, ușor cretoase, după care se transformă în șanțuri, iar dacă nici atunci nu se intervine acele zone încep să se carieze (coloreze) și dinții devin din ce în ce mai sensibili la stimulii termici (rece, cald) sau chimici (dulce).

Care sunt cauzele acestor leziuni? Bruxismul sau scrâșnitul dinților, periajul în forță și în exces, sau folosind periuțe cu perii foarte duri (hard) dar și consumul de citrice zilnice.

De ce sunt atât de sensibile, fata de o carie obișnuită? pentru că în acea zonă a dinților nervul este cel mai aproape de suprafață iar structura dintelui este cu posibile mici imperfecțiuni.

Tratamentul acestor leziuni se face prin plombare cu materiale compozite sau cu cimenturi ionomere de sticlă, dar trebuie înlăturată și cauza apariției lor, în caz contrar leziunilor vor continua să evolueze iar plombele vor avea o viață scurtă.

Chiar dacă par mici și ușor de plombat, aceste leziuni sunt unele dintre cele mai complicate și care necesită foarte multă atenție.

Doctor Alexandru Necula
Rating: ★★★★★ (4,8 din 5)
Total votes:56 (24 reviews)
Ne naștem cu doua rânduri de dinți, pe următoarele trebuie să le plătim

Bdul. Mareșal Averescu 40

  • Luni-Vineri: 09.30 - 20.00
  • Sâmbăta: 09.30-14.00

Dr. Alexandru Necula

alex_necula_stomatolog
stomatologie_rate_card_avantaj
Drepturile de autor asupra întregului conţinut al acestui site sunt proprietatea Alexandru Necula. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, distribuit, republicat sau copiat fără acordul prealabil scris al proprietarului. @ 2017