Care sunt cauzele cariilor sau leziunile de colet (de lângă gingie)

Cariile sau leziunile de colet, sau altfel spus acele pete sau șanțuri apărute pe dinți lângă gingie, de la ce apar, de ce sunt atât de sensibile și cum se tratează?

De cele mai multe ori apar inițial niște zone albe, ușor cretoase, după care se transformă în șanțuri, iar dacă nici atunci nu se intervine acele zone încep să se carieze (coloreze) și dinții devin din ce în ce mai sensibili la stimulii termici (rece, cald) sau chimici (dulce).

Care sunt cauzele acestor leziuni? Bruxismul sau scrâșnitul dinților, periajul în forță și în exces, sau folosirea unor periuțe cu perii foarte duri (hard) dar și consumul de citrice zilnice.

De ce sunt atât de sensibile, fata de o carie obișnuită? pentru că în acea zonă a dinților nervul este cel mai aproape de suprafață iar structura dintelui din acea zonă, de multe ori, prezintă mici imperfecțiuni.

Tratamentul acestor leziuni se face prin obturații cu materiale compozite sau cu cimenturi ionomere de sticlă, dar trebuie înlăturată și cauza apariției lor care este de cele mai multe ori bruxismul nocturn, în caz contrar leziunilor vor continua să evolueze iar plombele vor avea o viață foarte scurtă.

Chiar dacă par mici și ușor de plombat, aceste leziuni sunt unele dintre cele mai complicate și care necesită foarte multă atenție.

carii_colet

Si prietenii tăi merită să afle asta...

bruxism
Scrâșnitul dintilor sau bruxismul
Ne naștem cu doua rânduri de dinți, pe următoarele trebuie să le plătim

Mareșal Averescu 40 - Sector 1

Alte informații

Dr. Alexandru Necula

Doctor Alexandru Necula
Rating: ★★★★★ (4,9 din 5)
Total votes:98 (46 reviews)
stomatologie_rate_card_avantaj_optimo_card

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui site sunt proprietatea Alexandru Necula. Conținutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, distribuit, republicat sau copiat fără acordul prealabil scris al proprietarului. @ 2018