Recomandări și sfaturi stomatologice


Sfaturi și recomandări stomatologice generale

Multe din problemele stomatologice sunt descoperite mult prea târziu pentru a putea fi tratate rapid și cu costuri reduse.

Știai că bruxismul afectează aproximativ 25% din populație și este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților mai ales noaptea? Dar că are ca efect în timp tocirea dinților cu apariția de leziuni dentare permanente, sensibilitate accentuată și a cariilor de lângă gingii?

sfaturi_stomatologie

Ce alimente, băuturi și obiceiuri pătează dinții?

Unele alimente favorizează îngălbenirea sau colorarea dinților. Care sunt cele mai frecvente alimente sau obiceiuri care pot produce colorarea dinților? Cafeaua, consumată în cantități mari și pe perioade lungi, mai ales combinata cu...

Cum evitam colorarea sau pătarea dinților?

Suprafața dinților se pătează foarte ușor de la multe obiceiuri, băuturi sau alimente consumate. Cum poți totuși să te bucuri de ele dar în același timp să iți păstrezi și dinții albi? Pentru băuturile care pot colora și ataca suprafața dinților folosește paiul.

Ce este bruxismul (scrâșnitul dinților noaptea)?

Bruxismul afectează aproximativ 25% din populație și este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților mai ales noaptea. Are ca efect în timp tocirea suprafețelor dentare cu apariția de leziuni dentare permanente, sensibilitate accentuată la stimuli termici

Ce alimente produc respirație urât mirositoare?

Respirația urât mirositoare (halitoza) este una dinte cele mai neplăcute afecțiuni, pentru că nu afectează doar igiena locala dar afectează și relațiile personale. Există cauze locale care pot produce miros neplăcut dar și unele alimente

Care sunt efectele fumatului asupra dinților și gingiilor?

Fumatul este un obicei vicios, care are efecte negative și neplăcute asupra întregului organism, așa cum o să-ți spună toți doctorii, dar aici noi vorbim de dinți și de cavitatea bucală (dinți, buze, limbă, gingii).

10 obiceiuri care sigur iți strică dinții

Care sunt cele mai nocive obiceiuri, alimente sau băuturi care te vor face sigur să ai nevoie de un dentist? colorează, atacă, fisurează, fracturează, cariază...


Cariile sau leziunile de colet (de lângă gingie)

Cariile sau leziunile de colet, sau altfel spus acele pete sau șanțuri apărute pe dinți lângă gingii, de la ce apar, de ce sunt atât de sensibile și cum se tratează?

citeste mai mult

Cum se folosește corect ața dentară (dental floss)?

Folosești ața dentară. Felicitări! Dar este foarte important să folosești o tehnică corect pentru a îndepărta placa dentara dintre dinți.

citeste mai mult

Halena bucală (respirația urât mirositoare)

Respirația urât mirositoare (halena bucală / halitoza) apare aproape la toată lumea; poate fi permanentă (cronică) sau doar în anumite momente sau după anumite alimente.

citeste mai mult

Dinți sensibili la rece, cald, dulce - cauze și tratament

Toată lumea are episoade mai scurte sau mai lungi în care unul sau mai multi dinți sunt sensibili. Care sunt cauzele sensibilității dinților?

citeste mai mult

Ce este și când este util dușul bucal?

Deși sună ciudat, spus de un stomatolog, dușul bucal este un aparat util pentru orice persoană care dorește să evite vizitele repetate la stomatolog.

citeste mai mult

Greșeli frecvente în igiena dentară

Greșeli frecvente de care nu ști sau pe care mulți le fac multi: te speli pe dinți doar dimineața când simți ca e chiar nasol, seara uiți sau iți e prea lene;

citeste mai mult

Mituri în stomatologia modernă

Exista o mulțime de mituri pe care le-am auzit de-a lungul anilor... majoritatea false. Mă doare măseaua pentru că m-a tras curentul

citeste mai mult

Totul despre apa de gură - tipuri și mod de folosire

Pentru dinți curați și cât mai sănătoși e nevoie de puțină grijă și ceva timp. Periuța și pasta de dinți, ața dentară pot face diferențe vizibile, dar nu tot timpul sunt suficiente aceste lucruri. Uneori, resturile alimentare nu sunt eliminate în întregime și de aici până la "dezastru" e o chestiune de noroc.

citeste mai mult

De ce să folosești o periuță de dinți electrică?

Care sunt avantajele periuței de dinți electrice față de periuța manuală? oferă un periaj mai eficient decât cea clasică; permite periaj și în zonele în care periuța clasică nu poate fi folosită din lipsă de spațiu;

citeste mai mult

Alveolita - inflamarea alveolei după extracție

Una dintre cele mai frecvente complicații ale unei extracții dentare este alveolita, iar forma uscată este extrem de dureroasă. Apare de cele mai multe ori în urma unei sângerări reduse care nu poate forma cheagul inițial sau în urma dispariției cheagului din alveola postextracțională în primele 24 de ore, dar există o lista de alte posibile cauze

citeste mai mult

De ce trebuie schimbate lucrările la 10 ani?

In general recomandarea stomatologului referitoare la plombe, coroane, punți este să fie schimbate la 10 ani, dar de ce trebuie schimbate chiar dacă nu te supără?

citeste mai mult

Cele mai periculoase alimente și băuturi pentru dinți

Toată lumea știe că zaharul și dulciurile sunt periculoase pentru dinți, dar și alimentele acide sunt foarte periculoase pentru smalțul dinților.

citeste mai mult

Medicamente de urgență pentru durerea de dinți

Durerile de dinți apar de multe ori în cele mai neplăcute și nedorite momente, noaptea, în perioada sărbătorilor, în vacanțe sau concedii. Care sunt medicamentele (antibiotice și antiinflamatorii) de urgență pentru durerea de dinți?

citeste mai mult

Avantajele coroanelor de ceramica pe zirconiu

Coroanele de ceramică pe suport zirconiu oferă estetică și rezistență, îndeplinind cele mai înalte cerințe ale pacientului, deoarece poate realiza o lucrare protetica fixă estetică, rezistentă și fără suport metalic.

citeste mai mult

Cum să te speli corect pe dinți?

Spălatul pe dinți este o activitate plictisitoare dar pe care trebuie să o faci toată viața, de mic copil până când ramai fără nici un dinte în gură... scapi doar atunci când dinții tăi au ajuns să fie 2 proteze acrilice, alea de se scot seara și se pun în pahar, dar până și pe alea trebuie să le speli cu apă și săpun, deci până la urmă nu scapi niciodată.

citeste mai mult

Cum alegem cea mai bună pastă de dinți?

Când tubul de la pastă de dinți e complet stors, apare întrebarea ce să-mi iau acu? Să fie aceeași ca cea care s-a terminat sau să fie una nouă? Ce să conțină? Dacă nu există o recomandare clară a stomatologului, alegerea iți aparține.

citeste mai mult

Cauzele și tratamentul abceselor dentare

Abcesele dentare sunt zone localizate formate de acumularea de celule moarte care eliberează diferite enzime. Aceste enzime produc la rândul lor degradarea țesuturilor locale și astfel apare un lichid care este este cunoscut ca "puroi".

citeste mai mult

Când trebuie scoși molari (măselele) de minte?

Molarii (măselele) de minte sunt mai ușor de extras, în general, atunci când pacientul este mai tânăr, deoarece rădăcinile lor nu sunt complet formate, osul este mai moale și exista mai puține riscuri pentru structurile vecine.

citeste mai mult

De ce să faci detartraj cu ultrasunete?

Detartrajul cu ultrasunete este una dintre cele mai simple proceduri stomatologice. Este minim invazivă și este recomandată tuturor persoanelor cel puțin o dată pe an, pentru eliminarea depunerilor de tartrului și prevenirea apariției inflamării gingiilor.

citeste mai mult

Ce este și cum se face albirea dinților?

În majoritatea cazurilor dinții își modifica culoarea datorita infiltrării suprafeței cu diferite substanțe din alimente care colorează precum: cafeaua, nicotina, vinul rosu, ceaiul, ciocolata etc. care dau o tentă gălbuie sau chiar maronie.

citeste mai mult

Parodontoza - cauze, semne și tratament

Sângerarea gingivală se întâlnește la peste 90% din populație. Sângerările periodice sau care nu dispar trebuie să te îngrijoreze. Ce este parodontoza? Boala parodontală (cunoscuta și sub denumirile de parodontoză, paradentoză sau parodontopatie) este o afecțiune

citeste mai mult

Care sunt dulciurile bune și dulciurile rele pentru dinți?

În general se consideră că dulciurile sunt periculoase pentru dinți, indiferent de vârstă, dar nu toate sunt la fel de rele. Care sunt dulciurile rele și care sunt dulciurile bune pentru dinți?

citeste mai mult

Aftele bucale - cauze și tratament

Afta bucală (stomatita aftoasă) este o leziune tip ulcerație care apare pe mucoasa orală, are o culoare albicioasă și este foarte dureroasă (majoritatea o percep ca pe o usturime sau arsură, localizată pe interiorul buzei sau a obrazului sau pe marginile limbii).

citeste mai mult

Albirea dinților prin metode naturiste... mit sau realitate?

Internetul este plin de metode, sfaturi, recomandări, tratamente naturiste pentru albirea dinților... lămâie, oțet, bicarbonat, cocos, căpșuni, sare, argilă.... nu zic că unele nu pot avea efect și nu sunt periculoase pentru dinți, dar majoritatea sunt niște idioțenii majore care pot fi periculoase pentru dinți, gingii, mucoase.

citeste mai mult


Doctor Alexandru Necula
Rating: ★★★★★ (4,9 din 5)
Total votes:63 (28 reviews)
Ne naștem cu doua rânduri de dinți, pe următoarele trebuie să le plătim

Bdul. Mareșal Averescu 40

  • Luni-Vineri: 09.30 - 20.00
  • Sâmbăta: 09.30-14.00

Dr. Alexandru Necula

alex_necula_stomatolog
stomatologie_rate_card_avantaj
Drepturile de autor asupra întregului conţinut al acestui site sunt proprietatea Alexandru Necula. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, distribuit, republicat sau copiat fără acordul prealabil scris al proprietarului. @ 2017