Scrâșnitul dinților noaptea (bruxismul), ce este și cum se tratează?

25 Aprilie 2017
Dr Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
Scrâșnitul dinților noaptea (bruxismul), ce este și cum se tratează?

Ce este bruxismul (scrâșnitul sau scârțâitul din dinți în timpul somnului), care sunt semnele, cauzele și cum se tratează (cu gutieră de bruxism)?

Bruxismul afectează aproximativ 25% din populație și este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților mai ales noaptea. Are ca efect în timp tocirea suprafețelor dentare cu apariția de leziuni dentare permanente, apariția leziunilor de colet, sensibilitate accentuată la stimuli termici și durere permanentă a articulației temporo-mandibulare.

Simptomele cele mai frecvente sunt:

  • dureri dimineața în obraji;
  • dureri de cap, articulație și ureche;
  • dinți mai sensibili;
  • maxilarele încleștate în timpul zilei;
  • cel mai important este scrâșnitu dentar în timpul nopții.

Semnele bruxismului sunt inițial la nivelul dinților:

  • apariția fisurilor în smalț și modificări de formă (tocirea dinților laterali și nivelarea dinților frontali);
  • apariția unor leziuni specifice la nivelul coletului dinților, asemănătoare cariilor.

Cauze ale bruxismului sunt stresul și anxietatea, frustrările refulate, personalitatea agresivă, competitivă, hiperactivă, pe fondul unor tulburări de ocluzie.

Cum se tratează bruxismul? Tratamentul constă în plasarea unei gutiere de bruxism ce reprezintă un mulaj al dinților pe una dintre arcade ce va funcționa ca un distanțier pentru a nu mai atinge și toci suprafețele ocluzale. Dacă tratamentul este corect, iar pacientul respectă indicațiile medicului, atunci există posibilitatea ca, în aproximativ 6 luni, impulsul involuntar să se diminueze până la dispariția totală.