Reguli esențiale de securitate a informațiilor din dispozitivele mobile

01 Ianuarie 2018
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 lună
Reguli esențiale de securitate a informațiilor din dispozitivele mobile

Dacă pleci în vacanță sau în interes de serviciu trebuie să ai grijă la câteva reguli esențiale de securitate a informațiilor personale și confidențiale din dispozitivele mobile (smartphone, tabletă, laptop), pentru a fi ferit de incidente neplăcute:

  1. Înainte de a pleca la drum, asigură-te că ai actualizat sistemul de operare și toate programele instalate pe dispozitivele ce urmează să le folosești, mai ales softul de securitate (antivirus/firewall)... recomandarea este bună și la utilizarea zi de zi chiar și acasa sau doar la birou.
  2. Fă o copie de siguranță a datelor de pe aceste dispozitive de la poze, fișiere, la numerele de telefon.... este recomandat să faci acest lucru periodic oricum.
  3. Atunci când nu le folosești sau nu le ai in mână, nu uita să blochezi accesul la ele. 
  4. Asigură-te că poți localiza rapid dispozitivul pe internet din contul tău de administrator (Apple, Android, Windows), în cazul în care acesta a fost pierdut sau furat, pentru a putea fi recuperat sau șterse toate datele personale din el... opțiune utilă zi de zi.
  5. Dezactivează opțiunile de conectare automată a dispozitivelor prin Bluetooth la alte dispozitive sau prin wireless la rețele de tip wi-fi free hot-spot.
  6. Evită schimbul de informații sensibile dacă ești conectat la internet prin intermediul rețelelor wi-fi publice, nesecurizate... dar poți folosii un sistem VPN.
  7. Nu partaja public informații clare despre locul călătorie și perioada vizitei, niciodată înainte sau în timpul, doar după... Aceste informații pot fi utilizate de infractori.
  8. Evită postarea pe rețelele de social media a biletelor rezervate care conțin informații personale sau coduri de bare ori QR.
  9. Atenție la accesarea URL-urilor și a atașamentelor provenite din surse necunoscute... regulă importantă în orice moment.
  10. Atunci când lucrezi cu date sensibile, asigură-te că nimeni nu are vizibilitate la ecranul dispozitivului utilizat... nu sta tolănit la o cafea cu laptopul pe masă, ce vezi tu pot vedea și alții...