Recomandări și sfaturi stomatologice pentru gravide

25 Septembrie 2019
Articol actualizat acum 3 săptămâni
gravide

Problemele stomatologice care apar la gravide, în timpul sarcinii, dar si pentru proaspetele mămici, pot fi de cele mai multe ori evitate cu puțină grijă și puțin timp alocat zilnic doar pentru ele.

La multe gravide apar probleme la nivelul dinților și a gingiilor dar aceste probleme nu sunt date de sarcină în sine, cât cel mai des au cu totul alte cauze... singurele schimbări legate de sarcină, sunt date de schimbările hormonale apărute și nu sunt foarte des întâlnite, acestea produc doar mici probleme, dar asociate cu vomitatul și lipsa de igiena devin foarte evidente..

1. Vomitatul... face ca sucul gastric (care este un acid foarte puternic) să ajungă pe dinți și gingii... pe dinți produce un atac acid mult mai intens decât orice aliment sau băutură mai ales în zonele de lângă gingie, iar la nivelul gingiilor produce iritație sau mici arsuri chimice.

Cum eviți sau măcar diminuezi efectele vomitatului? simplu; după ce ai terminat, clătești abundent cu apă, apă de gură, ideal cu lapte sau poți mânca o bucată de brânză, măcar o gumă de mesteca... și cel mai important: NU te speli pe dinți minim o oră după ce ai vomitat.

2. Lipsă de igienă, sau igienă insuficient realizată este poate cel mai des întâlnită cauză, dată fie lipsa de chef (în sarcină) sau de timp (după naștere)... sau din cauză că produce senzație de vomă mai ușor in sarcină... duce la apariția plăcii bacteriene, a tartrului (pietrei), a  gingivitelor (gingii inflamate, care sângerează, se retrag și după urmează prăpădul). Problema este întâlnită în primul și ultimul trimestru dar mai ales după naștere.

Cum rezolvi problema? foarte simplu: alocă-ți 5 minute seara și dimineața numai pentru tine.. dacă poți..., nu uita să te speli pe dinți, folosește o apă de gură cu fluor. Păstrează acest obicei și după ce naști... copilul are și tată, că doar nu l-a adus barza.

Dacă gingiile sângerează, nu e panică, nu evita să le atingi cu periuța, e ceva normal la unele femei în perioada sarcinii și apare din cauza modificărilor hormonale... la unele femei apare și in perioada menstruației...

3. Schimbările hormonale produc inflamarea redusă a gingiilor, o sângerare mai ușoară la atingere, o ușoară mobilitate a dinților, dar singure nu sunt periculoase, sunt normale și reversibile dacă igiena este foarte bine și corect făcută permanent.

Ideal ar fi ca toate problemele stomatologice să fie rezolvate înainte de a rămâne gravidă, pentru că în sarcină sau după, în primii 2-3 ani, nu este deloc ușor...