Punte (lucrare) sau implant? Care este soluția pentru un dinte lipsă?

25 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 10 luni
Punte (lucrare) sau implant? Care este soluția pentru un dinte lipsă?

Ce este recomandat dacă ai un singur dinte lipsă? O soluție modernă bazată pe implant dentar sau o soluție clasică de punte din trei elemente?

O situație des întâlnită la mulți pacienți este absența unui singur dinte (cel mai des a primului molar sau a unui premolar) pentru care există cele două soluții clare: o coroană pe implant sau o punte din trei elemente. Care e varianta cea mai corectă, cea mai bună, cea rentabilă sau cea recomandată?

Varianta clasică este închiderea spaţiului printr-o punte metalo-ceramică sau ceva mai nou de ceramică pe suport de zirconiu. Asta înseamnă devitalizarea (scoaterea nervilor și obturarea radiculară a celor doi dinți stâlpi), șlefuirea lor și realizarea unei lucrării protetice finale din trei elemente.

Varianta modernă este inserarea unui implant dentar în locul dintelui lipsă, urmată de realizarea unei corone metalo-ceramice sau chiar ceramică pe suport de zirconiu sau integral ceramică.

Clasic vs modern:

  • timp de realizare: clasic = 3 săptămâni / modern = medie 2,5 luni până când dintele final apare;
  • costuri: clasic aproximativ 700-800 euro punte metalo-ceramică / modern 900-1000 euro implant cu coroană metalo-ceramică;
  • clasic se distrug încă doi dinți / modern nu sunt afectați dinții vecini deloc;

Recomandare: 100% implant, mai ales când este vorba de un singur dinte lipsă. Și să nu uităm și de varianta tradițională ... lasă că pot sta și fără... 100% nerecomandat.

*preturile sunt date pentru sistemul de implanturi dentare Straumann Standard