Bontul dentar este porțiunea coronară (vizibilă) a unui dinte fără smalț și rezultă în urma șlefuirii coronare pe toate fețele, până la îndepărtarea stratului dus de 1-2 milimetri. 
Bontul dentar are o formă cilindro-conică, fără retentivități, cu diametrul maxim la nivelul coletului (sau ușor subgingival)

Bontul dentar se pregătește în vederea acoperirii lui cu o micro-proteză (coronă sau element dintr-o punte dentară).

Bontul dentar poate fi:

Arcada dentară este totalitatea dinților implantați în alveolele osului maxilar și mandibular... altfel spus... dinții prezenți sus și jos.

Poate diferite forme, de V (determinată de îngustarea ei la nivelul caninilor) de Omega (determinată de îngustarea la nivelul premolarilor), de U (determinată de îngustarea la nivelul molarilor).

Arcada dentară scurtată, este o arcada la care lipsesc mai mulți/toți dinți din spate... este funcțională masticatoriu 70-80% daca ultimul dinte prezent este molarul unu și scade la sub 60% prin lipsa acestuia.

Amprenta stomatologică este metoda prin care se obține copia negativă, fidelă, realizată într-o masă plastică a unei regiuni anatomice, folosită pentru realizarea lucrărilor protetice fixe sau mobile (punți, coroane, fațete, inlay-uri, proteze)

In istorie au existat multe variante, care încep de la sadica... inel de cupru umplut cu o masă termoplastică și supra-amprentă de gips până la modernele silicoane sau chiar amprente digitale

La ora actuală se folosesc:

Pivotul dentar endodontic, RCR-ul sau dispozitivul corono-radicular... este o piesă importantă în refacerea unui dinte distrus sau pentru armarea pe viitor a unui dinte cu risc major de fractură.

Pivotul dentar sau RCR-ul este o piesă care face trecerea între rădăcina unui dinte și corona acestuia, introdusă pe traiectul fostului canal al nervului dentar.

Există două variante posibile de pivoți dentari:

In cei peste 10 ani de stomatologie, întrebarea care am auzit-o cel mai des cred că a fost: de ce nu se mai poate plomba dintele? de ce trebuie îmbrăcat? de ce trebuie făcută coroană?

Când un dinte nu mai poate fi obturat? Teoria zice că în momentul în care caria depășește 1/3 din volumul dintelui acesta ar trebui acoperit de o coroană. Această regulă poate fi ușor forțată până la 1/2 din volumul coroanei doar dacă dintele are încă nerv. 

Părerea pacienților mei a fost și va fi întotdeauna importantă pentru mine. Am încercat mereu să țin cont de părerile lor, de dorințele lor poate chiar de ideile lor... Întotdeauna ai de învățat ceva de la oricine (ce să faci sau ce să nu faci...), doar trebuie să ști să-l asculți sau să-l urmărești.