Cât de normal este să existe sensibilitate la un dinte după ce a fost obturat? De ce mai doare un dinte o perioadă și după ce a fost plombat (obturat)? În mod normal nu trebuie să existe sensibilitate mai mult de 24 ore și aceea foarte ușor suportabilă fără să fie nevoie de medicamente antiinflamatoare, dar în unele cazuri rare, există o perioadă variabilă în care un dinte la care s-a făcut o obturație prezintă sensibilitate. 

Care este cauza acestor dureri, cât timp e normal să mai supere și care e varianta de tratament dacă nu trece?

In cei peste 10 ani de stomatologie, întrebarea care am auzit-o cel mai des cred că a fost: de ce nu se mai poate plomba dintele? de ce trebuie îmbrăcat? de ce trebuie făcută coroană?

Când un dinte nu mai poate fi obturat? Teoria zice că în momentul în care caria depășește 1/3 din volumul dintelui acesta ar trebui acoperit de o coroană. Această regulă poate fi ușor forțată până la 1/2 din volumul coroanei doar dacă dintele are încă nerv. 

Ce este "terapia dentară" sau "odontoterapia restauratorie"? Este acea parte din tratamentele stomatologice generale care se ocupă cu obturarea (plombarea) cariilor de pe dinții frontali sau de pe dinții laterali, folosind materiale compozite fizionomice (estetice) sau cimenturi ionomere de sticlă semi-fizionomice dar foarte rezistente.

Produsele folosite de mine sunt ale companiei GC - Japonia:

Tratamentele stomatologice de terapie dentară sunt probabil cele mai des cerute și efectuate manopere stomatologice. Ce înseamnă "terapie dentară"? simplu: obturații (plombe) de orice volum și în orice zona a unui dinte sau tratamente complete endodontice (scos de nerv).

Când trebuie făcută o obturație?

Cariile, acele mici puncte negre pe care le vezi pe dinții celui mic, inițial par inofensive și nu crezi că trebui să le iei în seamă... din păcate este complet greșit. De ce? Pentru că la cel mic față de tine, igiena nu este punctul lui forte sau mai bine zis este ca și inexistentă iar smalțul (acel strat dur de la suprafața dintelui) nu este complet format și maturat... să nu uităm dulciurile și sucurile pe care cel mic le adoră și efectul pe care acestea le au asupra dinților.

Dinții de lapte (deciduali) ai copiilor sunt afectați de carie la fel de des sau mai des și cu evoluție mult mai rapidă decât dinții definitivi, pentru că nu au un strat de smalț foarte rezistent și au o viață într-un mediu foarte neprielnic (periajul/igiena bucală la copii în general sunt făcute la un nivel cel mult mediu, departe de ideal).

In general recomandarea stomatologului referitoare la plombe, coroane, punți este să fie schimbate la 10 ani, dar de ce trebuie schimbate chiar dacă nu te supără?

Plombele au o viață mai mică decât coroanele, ele încep să prezinte semne de uzură, mici fisuri, se impregnează. Coroanele și punțile nu se colorează și dacă nu ai avut ghinion să crape ceramica, ele ca piese nu pățesc nimic niciodată, dar problema e din altă parte..

Unde e problema? unde cedează? ce cedează?