Plimbare la Cascada Bigăr, Cazanele Dunării și statuia lui Decebal

28 August 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
Plimbare la Cascada Bigăr, Cazanele Dunării și statuia lui Decebal

Dacă despre Cazanele Dunării am auzit aproape toți, despre Cascada Bigăr eu nu știam, dar dacă vezi pozele aproape sigur ști despre ce e vorba dar nu știai cum se numește.

Drumul până în zona este destul de lung și nu tocmai relaxant dar nu e imposibil. Noi am fost pe Pitești - Craiova - Drobeta Turnu Severin - Cazanele Dunării - Cascada Bigăr - Herculane - Tg Jiu - Horezu - Râmnicu Vâlcea .... ceea ce nu a fost chiar cea mai fericită alegere mai ales la întoarcere, în zona Băile Herculane -Tg Jiu unde drumul este ca după bombardament. Drumul trece și pe la Porțile de Fier pentru cei care vor să le vadă...

Prima zonă a fost partea cu statuia lui Decebal și Cazanele Mici unde odată parcați unde găsești un loc începe distracția. Este plin de dughene care vând orice de la mâncare la suveniruri, de băieți dornici sa-ți ofere o plimbare cu barca pe Dunăre și care te tot freacă la melodie... Cald, miros, murdărie, aglomerație. 

La statuia lui Decebal sculptată în munte, nu as avea ce să zic decât că e mare și cam atât, în schimb peisajul din zona Cazanelor Dunării merită, păcat că zona e mult prea agitată sau prea populată de neamuri proaste. Merită probabil mers mai mult pe jos prin zonă, am înțeles că există și niște poteci care duc în zone mai puțin populate dar noi nu am fost.

Până la Cascada Bigăr mai e de mers undeva cam 2 ore cu mașina, dar drumul este foarte bun și bine întreținut. Singura chestie e că nu am văzut benzinării odată ieșiți din Orșova, deci ... alimentare cu cele necesare de la Rompetrol-ul pe care nu ai cum să-l ratezi.

Ajuns la Cascada Bigăr observi brusc altfel de organizare, alt tip de amenajare, totul este curat, decent, organizat, se vede ca ești în alta zonă a țării... Parcare amenajată, gratuită, o mică terasă liniștită, de aici câteva minute de mers pe jos și ești la cascadă.

Se zice că e bine sa ajungi la Cascada Bigăr după ce a plouat pentru ca debitul de apă să fie mare, noi am fost după câteva zile uscate și era ok. În mare cascada are ceva unic care merită văzută, sigur nu o să-ți pară rău.

UPDATE Iunie 2021: din păcate cascada nu mai este ce a fost... o parte mare din stâncă s-a prăbușit...

bigar

cazane

decebal

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea