Mergi la conţinutul principal

Tractare dinți incluși

transparent
Tractare pe arcadă dinți incluși în os (incisivi, canini, premolari)
transparent

Dinții incluși sunt acei dinți care s-au dezvoltat normal, doar că au rămas blocați în os și nu își mai găsesc locul prin care să erupă... fie pentru că nu mia au loc fie pentru că s-au dezvoltat într-o poziție incorectă (înclinați sau complet orizontali).

Problema poate apărea la orice dinte definitiv, dar cel mai des se întâlnește la nivelul caninilor, premolarilor și mai rar la nivelul incisivilor și molarilor inferiori. Cazul molarilor de minte este cu totul altul...

Molarii de minte incluși sunt extrași, se încearcă păstrarea lor și aducerea pe arcadă în poziție corectă doar dacă pot înlocui pierderea altui molar. Această situație este extrem de rar întâlnită și folosită.

Canini incluși sunt situația cel mai des întâlnită, mai ales la nivelul arcadei superioare. Funcție de poziție și de relațiile cu structurile vecine se poate încerca aducerea lui pe arcadă prin tractare ortodontică sau se ia decizia extracției lui și ulterior inserarea unui implant dentar în locul pe care acesta trebuia să-l ocupe (situație recomandată dacă există riscul lezării dinților vecini).

Cum se face tractarea dinților incluși? Este un tratament care implică multe, etape este o combinație între tratamente ortodontice de spațiere și tractare și intervenții chirurgicale de dezvelire și tunelizare.

Fiind tratamente complexe de lungă durată, majoritatea pacienților renunță și aleg varianta mai rapidă: extracție și implant dentar. 

UPDATE 20 NOIEMBRIE 2020: Dată fiind situația epidemiologică generată de creșterea alarmantă și continuă a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 / COVID-19, NU se mai fac programării decât pentru urgențe majore ale pacienților existenți sau a familiilor acestora, urgențe care nu pot fi ținute în limite decente cu antiinflamatoare sau antibiotice. Programările făcute pot fi anulate dacă situația o va impune. Mulțumesc pentru înțelegere.