Tractare dinți incluși

Tractare pe arcadă dinți incluși în os (incisivi, canini, premolari)

Dinții incluși sunt acei dinți care s-au dezvoltat normal ca dimensiune și formă, doar că au rămas blocați sun gingie în os și nu își mai găsesc locul prin care să erupă... fie pentru că nu mai au loc fie pentru că s-au dezvoltat într-o poziție incorectă (înclinați parțial sau complet orizontali).

Problema poate apărea la orice dinte definitiv, dar cel mai des se întâlnește la nivelul caninilor, premolarilor și mai rar la nivelul incisivilor și molarilor inferiori. Cazul molarilor de minte este cu totul altul... acolo incidența este mare, si nu se face tractare se face extracție.

Molarii de minte incluși sunt extrași în 99,99% din situații, se poate încearcă păstrarea lor și aducerea ortodontică pe arcadă într-o poziție corectă doar dacă pot înlocui în condiții decente pierderea altui molar din fașa lui (această situație este extrem de rar întâlnită și folosită).

Canini incluși sunt situația cel mai des întâlnită, mai ales la nivelul arcadei superioare. Funcție de poziție și de relațiile cu structurile vecine se poate încerca aducerea lui pe arcadă prin tractare ortodontică sau se ia decizia extracției lui și ulterior inserarea unui implant dentar în locul pe care acesta trebuia să-l ocupe (situație recomandată dacă există riscul lezării dinților vecini).

Cum se face tractarea dinților incluși? Este un tratament care implică mai multe etape, este o combinație între tratamente ortodontice de spațiere și tractare combinată cu intervenții chirurgicale de dezvelire și tunelizare... Fiind tratamente complexe de lungă durată, majoritatea pacienților renunță și aleg varianta mai rapidă: extracție atraumatică cu prezervare alveolară (adiție de os)  și ulterior implant dentar.