Tractare dinți înclinați sau migrați

Tractare dinți migrați sau înclinați cu mini-implant ortodontic

Tratamentele ortodontice nu sunt făcute doar în scop estetic sau ""fiță" la copii sau tineri, se realizează de multe ori pentru obținerea de spațiu sau corectarea poziției dinților înainte de inserarea unor implanturi dentare.

Tractarea (distalizarea / redresarea) dinților este o intervenție din zona tratamentelor ortodontice dar care se face de cele mai multe ori în zona laterală în urma extracției primului molarului sau a premolarului doi în urmă cu mai mulți ani.

Când este nevoie de aceste intervenții? În cazul pacienților care au stat mult cu un dinte extras fără să facă nimic în acel loc iar dinții din spate s-au înclinat puternic (peste 10-15 grade) sau au migrat spre în față (spațiul rămas este mai mic de 6 mm). Astfel în spațiul rămas nu mai este optimă sau recomandată inserarea unui implant dentar în condiții corecte... 

Distalizarea se realizează prin folosirea de forțe constante de mică intensitate prin sisteme elastice, prin montarea sistemelor speciale de mini-implanturi ortopdontice inserate distal. O altă variantă este împingerea prin arcuri, dar aceasta se poate realiza doar dacă face parte dintr-un plan de tratament ortodontic care implică și zona din față unde sunt montați brackeți.

Care sunt etapele tractării (distalizării)?

  • extracția molarului de minte dacă este prezent și nu este erupt sau nu mai este cazul să fie păstrat pe arcadă;
  • inserarea mini-implantului ortodontic (durează 5 minute sub anestezie locală), montarea butonilor și a sistemelor de tractare;
  • inserarea implantului dentar în spațiu obținut;
  • realizarea lucrării finale pe implant, eliminarea sistemelor de tractare, aplicarea sistemelor de imobilizare;
  • eliminarea sistemelor de imobilizare.

Un tratament de distalizare durează în medie minim 6 luni, iar undeva la 4 luni de la începerea lui se poate insera implantul în spațiul obținut, urmând ca tractarea să se continue pe perioada de osteointegrare (vindecare) a implantului dentar.