Mergi la conţinutul principal

Tractare dinți înclinați sau migrați

transparent
Tractare dinți migrați sau înclinați cu mini-implant ortodontic
transparent

Tratamentele ortodontice nu sunt făcute doar în scop estetic la copii sau tineri, se fac pentru obținerea de spațiu sau corectarea poziției dinților înainte de inserarea unor implanturi dentare.

Tractarea (distalizarea) dinților este o intervenție din zona tratamentelor ortodontice care se face de cele mai multe ori în zona laterală în urma pierderii molarului unu sau a premolarului 2 în urmă cu mulți ani.

Când este nevoie de aceste intervenții? În cazul pacienților care au stat mult cu un dinte extras fără să facă nimic în acel loc iar dinții din spate s-au înclinat puternic (peste 10-15 grade) sau au migrat spre în față (spațiul rămas este mai mic de 6 mm). Astfel în spațiul rămas nu mai este optim sau posibil inserarea unui implant dentar în condiții corecte... 

Distalizarea se realizează prin folosirea de forțe constante de mică intensitate prin sisteme elastice aplicate prin montarea sistemelor speciale între dinte și un mini-implant inserat distal. O altă variantă este împingerea prin arcuri, dar aceasta se poate realiza doar dacă face parte dintr-un plan de tratament ortodontic care implică și zona din față și sunt montați brackeți.

Care sunt etapele tractării (distalizării)?

  • extracția molarului de minte dacă este prezent și nu este erupt sau nu mai este cazul să fie păstrat pe arcadă;
  • inserarea mini-implantului ortodontic (durează 5 minute sub anestezie locală), montarea butonilor și a sistemelor de tractare;
  • inserarea implantului dentar în spațiu obținut;
  • realizarea lucrării finale pe implant, eliminarea sistemelor de tractare, aplicarea sistemelor de imobilizare;
  • eliminarea sistemelor de imobilizare.

Un tratament de distalizare durează în medie 6 luni, iar undeva la 4 luni de la începerea lui se poate insera implantul în spațiul obținut, urmând ca tractarea să se continue pe perioada de osteointegrarea (vindecare) a implantului dentar.

UPDATE IANUARIE 2021: Dată fiind situația epidemiologică generată de numărul de infecții SARS-CoV-2 / COVID-19, pentru protecția întregii echipe, a familiilor și a ta, toate programările se fac doar după evaluarea fiecărui caz iar prioritatea este stabilită doar pe criterii medicale. Orice programare făcută poate fi amânată sau anulată dacă situația o impune.