Dinții incluși sunt acei dinți care s-au dezvoltat normal ca dimensiune și formă, doar că au rămas blocați sun gingie în os și nu își mai găsesc locul prin care să erupă... fie pentru că nu mai au loc fie pentru că s-au dezvoltat într-o poziție incorectă (înclinați parțial sau complet orizontali).

Tratamentele ortodontice nu sunt făcute doar în scop estetic sau ""fiță" la copii sau tineri, se realizează de multe ori pentru obținerea de spațiu sau corectarea poziției dinților înainte de inserarea unor implanturi dentare.

Tractarea (distalizarea / redresarea) dinților este o intervenție din zona tratamentelor ortodontice dar care se face de cele mai multe ori în zona laterală în urma extracției primului molarului sau a premolarului doi în urmă cu mai mulți ani.

Ce este ortodonția și cu ce se ocupă? Ce probleme stomatologice se pot rezolva sau cu ce ajută un tratament ortodontic? Care sunt etapele unui tratament ortodontic?

Ortodonția este acea specialitate din stomatologia modernă care se ocupă cu tratamentul defectelor de poziție a dinților sau de erupție. Aceste defecte pot fi minore, care nu produc efecte vizibile în timp sau mari și care vor produce sigur probleme odată cu trecerea anilor sau îngreunează alte tratamente.

Ce probleme se pot rezolva prin tratamente ortodontice?

În ultimii ani se tot discută despre ortodonție, ortodont, aparate... dar ce este și cu ce se ocupă ortodonția stomatologică? Ortodonția este o specialitate stomatologică care se ocupă de corectarea poziționării dinților definitivi pe arcadă și de rezolvarea unor probleme apărute din cauza deformării în dezvoltare a structurilor osoase dentare. 

Tratamentele ortodontice se realizează cu aparate ortodontice fixe sau mobile, funcție de problemele care există, sau prin combinarea lor. 

Care sunt cele mai frecvente probleme ortodontice?

Operațiile de chirurgie orală pentru extracția molarului de minte, parțial erupt sau inclus complet în os sunt intervenții care se realizează des în ultima perioadă, cauza fiind erupția defectuoasă la generațiile mai tinere și poziționările anormale. Molarii de minte sunt mai ușor de extras, în general, atunci când pacientul este mai tânăr (18-20 de ani), deoarece rădăcinile lor nu sunt complet formate, osul este mai moale și exista mai puține riscuri pentru structurile vecine.

De ce trebuie extrași molarii de minte?

Care este momentul oportun, când și de ce este bine să vi cu copilul la dentist? Vrei ca copilul tău să aibă dinții de lapte și dinții definitivi frumoși și sănătoși?

Pedodonția sau stomatologia pediatrică acoperă toate tratamentele stomatologice care se fac la copii atâta timp cât vorbim de dentiția deciduală/temporară, până în jurul vârstei de 14 ani și cuprinde fluorizări locale, sigilări de șanțuri și fosete, obturații cu cimenturi ionomere care eliberează fluor ulterior, extracții dinți de lapte.