Toată lumea are episoade mai scurte sau mai lungi în care unul sau mai multi dinți sunt sensibili la rece, cald, dulce. Care sunt cauzele sensibilității dinților? Când sensibilitatea devine o urgență stomatologică?

1. Durere de mică intensitate care dispare în câteva zile - traumatism minor (lovitură sau alimente foarte dure).

2. Durere scurtă la dulce/rece pe un dinte - carie medie - e cazul sa te gândești la o programare la dentist.

3. Durere de durată produsă de dulce/rece pe un dinte - carie profundă - programare urgentă la dentist.

Amalgamul dentar este un material depășit la ora actuală, dar se mai folosește... este un material plastic, ne fizionomic, rezultat prin combinarea mercurului cu diferite alte metale.

Caria dentară este cea mai întâlnită aflicțiune pentru care un pacient cine la stomatolog și este punctul de pornire pentru majoritatea problemelor dentare... dar ce este de fapt caria dentară?

Caria dentară este zona în care un dinte începe să fie distrus de atacul combinat al acizilor și a anumitor specii de bacterii... leziunile carioase sunt acele puncte mici maro, negre, care lăsate netratate se vor mării, vor devenii sensibile și într-un final vor distruge complet dintele.

Ce este "terapia dentară" sau "odontoterapia restauratorie"? Este acea parte din tratamentele stomatologice generale care se ocupă cu obturarea (plombarea) cariilor de pe dinții frontali sau de pe dinții laterali, folosind materiale compozite fizionomice (estetice) sau cimenturi ionomere de sticlă semi-fizionomice dar foarte rezistente.

Produsele folosite de mine sunt ale companiei GC - Japonia:

Cariile sau leziunile de colet, sau altfel spus acele pete sau șanțuri apărute pe dinți lângă gingie, de la ce apar, de ce sunt atât de sensibile și cum se tratează?

De cele mai multe ori apar inițial niște zone albe, ușor cretoase, după care se transformă în șanțuri, iar dacă nici atunci nu se intervine acele zone încep să se carieze (coloreze) și dinții devin din ce în ce mai sensibili la stimulii termici (rece, cald) sau chimici (dulce).

Dinții de lapte (deciduali) ai copiilor sunt afectați de carie la fel de des sau mai des și cu evoluție mult mai rapidă decât dinții definitivi, pentru că nu au un strat de smalț foarte rezistent și au o viață într-un mediu foarte neprielnic (periajul/igiena bucală la copii în general sunt făcute la un nivel cel mult mediu, departe de ideal).