Mergi la conţinutul principal
Obturație (plombă) coronară estetică | zona Ion Mihalache - Turda Obturație coronară
Cum și când e bine să-ți tratezi cariile prin plombe / obturații fizionomice pentru a nu fi prea târziu și pentru a nu apare durerea de dinți?
Terapie dentară - obturații și endodonție | zona Ion Mihalache Terapie dentară
Tratamentele stomatologice de terapie dentară sunt probabil cele mai des cerute și efectuate manopere stomatologice. Ce înseamnă "terapie dentară"? simplu: obturații (plombe) de orice volum și în orice zona a unui dinte sau tratamente complete endodontice (scos de nerv).

Când trebuie făcută o obturație?
Stomatologie copii | Obturație (plombă) pe dinte de lapte la copil Obturație pe dinte de lapte
Dinții de lapte (deciduali) sunt afectați de carie la fel de des sau chiar mai des și cu evoluție mult mai rapidă decât dinții definitivi pentru că nu au un strat extern foarte rezistent protector (smalț) și au o viață într-un mediu foarte neprielnic (periajul/igiena bucală la copii în general sunt făcute la un nivel cel mult mediu, dacă nu mic).
E normal să existe durere de dinte după o plombă? E normal să existe durere de dinte după o plombă?
Cât de normal este să existe sensibilitate la un dinte după ce a fost obturat? De ce mai doare un dinte o perioadă și după ce a fost plombat? 

În mod normal nu trebuie să existe sensibilitate mai mult de 24 ore și aceea foarte ușor suportabilă, dar în unele cazuri rare, există o perioadă în care un dinte la care s-a făcut o obturație prezintă pentru o perioadă variabilă sensibilitate. 
Stomatologie copii | Obturație (plombă) pe dinte definitiv la copil Obturație pe dinte definitiv
Cariile, acele mici puncte negre pe care le vezi pe dinții celui mic, par inofensive și nu par a trebui să fie luate în seamă... din păcate este complet greșit. De ce?
Ce este caria dentară? Ce este caria dentară?
Caria dentară este cea mai întâlnită aflicțiune pentru care un pacient cine la stomatolog... dar ce este de fapt caria dentară?

Este zona în care un dinte începe să fie distrus de atacul combinat al acizilor și a anumitor specii de bacterii... leziunile carioase sunt acele puncte mic maro, negre, care lăsate netratate se vor mării, vor devenii sensibile, vor distruge complet dintele.
Ce este obturația dentară (plomba)? Ce este obturația dentară (plomba)?
Obturația dentară sau popular renumita plombă pe dinte, este una dintre cele mai frecventă manoperă stomatologică care se realizează. Dar ce este?

Obturația coronară este prima etapă prin care se repară, plombează, umple... după curățarea completă a zonelor afectate de carii sau alte tipuri de leziuni dentare (leziuni de colet, abraziuni...) gaura rămasă în dinte.
Când nu se mai poate plomba un dinte și trebuie făcută coroană? Când nu se mai poate plomba un dinte și trebuie făcută coroană?
In cei peste 10 ani de stomatologie, întrebarea care am auzit-o cel mai des cred că a fost: de ce nu se mai poate plomba dintele? de ce trebuie îmbrăcat? de ce trebuie făcută coroană?
De ce trebuie schimbate coroanele, punțile și plombele la 10 ani? De ce trebuie schimbate coroanele, punțile și plombele la 10 ani?
In general recomandarea stomatologului referitoare la plombe, coroane, punți este să fie schimbate la 10 ani, dar de ce trebuie schimbate chiar dacă nu te supără?

Plombele au o viață mai mică decât coroanele, ele încep să prezinte semne de uzură, mici fisuri, se impregnează. Coroanele și punțile nu se colorează și dacă nu ai avut ghinion să crape ceramica, ele ca piese nu pățesc nimic niciodată, dar problema e din altă parte..
Care sunt cauzele cariilor sau leziunile de colet (de lângă gingie) Care sunt cauzele cariilor sau leziunile de colet (de lângă gingie)
Cariile sau leziunile de colet, sau altfel spus acele pete sau șanțuri apărute pe dinți lângă gingie, de la ce apar, de ce sunt atât de sensibile și cum se tratează?