Mobilă de la IKEA sau de JYSK? Care e alegerea cea mai bună?

30 Septembrie 2018
Articol actualizat acum 1 an
Mobilă de la IKEA sau de JYSK? Care e alegerea cea mai bună?

Dacă vrei să-ți iei mobilă nouă pe care vrei să o montezi acasă singur ca pe Lego, ai de ales între IKEA sau JYSK. Care să fie alegerea? Noi acasă am ales IKEA în timp ce mama mea a ales JYSK, deci am avut de desfăcut și de montat ambele variante... destul de multe în ambele variante.

Prima diferență este oferta de produse IKEA are o ofertă mult mai variantă JYSK stă mai slab, mult mai slab, dar compensează prin preț... la JYSK prețurile sunt mai mici.

La modul de cumpărare și transport, IKEA este mult mai organizată, livrarea este clară și culmea mai ieftină decât la JYSK.... La IKEA dacă nu îți iei singur produsele, alegi ziua și intervalul de ora în care vrei livrarea și gata atunci vine. La JYSK livrarea se face cu curier (Urgent Curier) nu ști cât durează și când vine, oricum vine când vrea el ca oră... și te mai și întreabă dacă poți să-l ajuți la cărat pachetele.

Coletele de la IKEA au venit curate, fără cutii rupte, ambalate extrem de bine pentru partea sensibilă (oglinzile sunt în sisteme de protecție suplimentare). Coletele de la JYSK au venit murdare, prăfuite, cu urme de pantofi care au călcat pe ele, o cutie cu coltul distrus și lipită cu multă banda adezivă... spre norocul nostru nu a fost nimic distrus în interior.

La desfacerea ambalajelor la JYSK trebuie să desfaci întotdeauna cutia cu numărul 1 altfel nu găsești instrucțiunile, după ca care începi sa umbli și prin restul cutiilor cautând piesele... care sunt teoretic numerotate dar uneori numerele sunt dezlipite...

La desfacerea cutiilor la IKEA găsești manualul în fiecare cutie, ideal e să le desfaci în ordinea numerelor, dar nu e panică... din fiecare cutie obții ceva.

Manualele de montaj la IKEA sunt foarte bine făcute, nu există dubii, se vede clar ce ai de făcut și unde. La JYSK manualele nu sunt foarte clare, detalii de montaj sunt uneori greu de văzut, există erori legate de numărul de piese, uneori pașii sunt aiurea și întorci mobila de multe ori (și nu e ușoară...).

Un alt aspect important este finisarea... la IKEA nu am găsit zone periculoase, totul este foarte bine finisat, la JYSK am reușit sa avem 3 așchii înfipte în mână la montaj (și a fost mai puțină mobilă).

Greutatea mobilei... la IKEA pare mai mică sau oricum se poate mișca ușor, dulapul se poate ridica de un singur om... la JYSK... am crezut că îmi cad co... când a fost să ridic carcasa dulapului.

La rezistență, greu de zis, dar 2 blaturi ieftine de birou de la IKEA au rezistat aproape 10 ani la o folosire destul de intensă, rafturile de bibliotecă încă se țin bine tot după 10 ani... la JYSK o ușa de la dulap (pe care este lipită oglinda) este curbată ușor de la început, la fel ca și cea de la produsul expus în showroom ... rămâne de văzut în timp...

Ca o concluzie aș zice că mobila de la IKEA este peste cea de la JYSK din toate punctele de vedere, de la comandă, livrare, montaj până la finisare... singurul atu al mobilei de la JYSK este prețul mai mic în general, dar nu este neapărat o regulă. Noi nu am avut ghinion cu pachete lipsă sau piese lipsă la nici unul din cele două.