Medicamente de urgență pentru durerile sau abcesele dentare

25 Aprilie 2017
Articol actualizat acum 1 lună
Medicamente

Care sunt medicamentele (pastilele) de urgență pentru calmarea durerii puternice de dinți (măsele) dar și pentru abcesele dentare? Ce este necesar sau eficient, un antibiotic sau un antiinflamator?

O listă cu antiinflamatoarele (anti-durere) eficiente, într-o ordine crescătoare a "puterii", doar primele 3 substanțe și 6 (în multe cazuri) se eliberează fără rețetă pentru că sunt mai slabe, cele de la pozițiile 6-10 sunt folosite în cazul intervențiilor mai ample (extracții multiple, inserarea de implanturi dentare, adiții osoase...) și au nevoie de recomandare de la un doctor.

 1. Acid acetilsalicilic (aspirină), doză recomandată 3-4g/zi (6-8 comprimate);
 2. Paracetamol (Tylenol, Panadol - la copii), surprinzător... poate fi folosit pentru durerile minore de dinți.
 3. Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Advil, MIG, Rupan, Ibufen, Motrin) doză recomandată 600mg/zi, maxim 800mg/zi.
 4. Naproxen sodic (Aleve) - doza maximă 660mg/zi;
 5. Algocalmin - doza maximă 5g substanță activă / 24 ore;
 6. Ketoprofen (Ketonal, Ketoprofen) doză recomandată 200mg/zi, maxim 300mg/zi.
 7. Nimensulida (Aulin) - doza maximă recomandată 200mg/zi, maxim 15 zile
 8. Dexketoprofen (Tador) doza maximă 75mg/zi.
 9. Celecoxib (Celebrex) doza maximă 400mg/zi.
 10. Arcoxia, doza maximă este de 120mg/zi.
 11. Clorhidrat de tramadol + paracetamol (Doreta), maxim 8 comprimate/zi.

Ca măsură suplimentară, se recomandă să se instituie o igienă bucală "extremă", obligatoriu apă de gură de 2-3 ori/zi și să se evite orice aliment sau băutură care produce sensibilitate (rece, cald, dulce).


Dacă durerea este pulsatilă, dintele este extrem de dureros la atingere în mușcătură și pare înalt sau la nivelul gingiei apare o umflătură (abces) se recomandă administrarea de urgență și a unui antibiotic eficient pe aceste infecții.

 1. Amoxicilină + acid clavulanic (Augmentin / Amoksiklav / Amoxiplus / Ospamox / Aurobindo) doza recomandată 2g/zi.
 2. Cefuroxim (Zinnat, Cefuroxima) doză recomandată 1g/zi. 

Pentru alegerea antibioticului, dacă se observă că cele uzuale nu dau rezultate în 3-5 zile, se recomandă realizarea unei antibiograme din secreția recoltată din abces (eu am realizat această analiză cu Synevo, pacientul venind cu kitul de recoltare luat de la ei...)

Dacă pe gingie există o umflătură foarte bine conturată, asemănătoare cu un coș de mari dimensiuni, se poate folosi un ac de seringă steril și se înțeapă în "moț" pentru a începe drenarea (eliminarea) puroiului de la infecția existentă. Chiar dacă episodul acut trece, este indicat să ajungi cât mai repede la dentist, înainte ca episodul să reapară, pentru că sigur se va întâmpla. 

Administrarea medicamentelor fără avizul unui medic se face pe propria răspundere. Recomandările de mai sus sunt orientative și trebuie luate ca atare.