Mergi la conţinutul principal

Medicamente de urgență pentru durerea de dinți și umflături (abcese)

Medicamente de urgență pentru durerea de dinți și umflături (abcese)

Care sunt medicamentele de urgență (antibiotice, calmante, antiinflamatorii) care calmează durerea de dinți și dezumflă abcesele de pe gingie? Durerile de dinți și măsele apar în cele mai neplăcute și nedorite momente, noaptea, în perioada sărbătorilor, în vacanțe sau concedii.

O listă cu cele mai cunoscute și folosite antiinflamatorii, într-o ordine crescătoare a "puterii", primele 3 se eliberează fără rețetă:

 1. Aspirină, doză recomandată 3-4g Acid acetilsalicilic/zi (6-8 comprimate);
 2. Paracetamol (Tylenol, Panadol - la copii), surprinzător... poate fi folosit cu succes, ca și aspirina, pentru durerile minore de dinți.
 3. Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Advil, MIG, Rupan, Ibufen, Motrin) doză recomandată 600mg/zi, maxim 800mg/zi.
 4. Naproxen sodic (Aleve) - doza maximă 660mg/zi;
 5. Ketoprofen (Ketonal, Ketoprofen) doză recomandată 200mg/zi, maxim 300mg/zi.
 6. Dexketoprofen (Tador) doza maximă 75mg/zi.
 7. Celecoxib (Celebrex) doza maximă 400mg/zi.
 8. Arcoxia, doza maximă este de 120mg/zi.
 9. Clorhidrat de tramadol + paracetamol (Doreta), maxim 8 comprimate/zi.

Eliberarea acestor medicamente (4-9) se face doar pe bază de rețetă (formular rețetă electronică).

La unii pacienți mai au efect și alte antiinflamatorii: Algocalmin, Aulin, Flamexin, dar acestea nu sunt neapărat bine tolerate de sistemul gastric și nu sunt de primă intenție de folosit în cazul durerilor de dinți.

Se recomandă să se instituie o igienă bucală "extremă" și se evită orice aliment sau băutură care produce sensibilitate (rece, cald, dulce).


Dacă durerea este pulsatilă (zvâcnește), dintele este dureros în mușcătură și pare înalt sau la nivelul gingiei apare o umflatură (abces) se recomandă administrarea de urgență și a unui antibiotic.

 1. Amoxicilină (Augmentin, Ospamox) doza recomandată 2g/zi.
 2. Cefuroxim (Zinnat) doză recomandată 1g/zi. se indică doar dacă există rezistență sau alergie la amoxicilină, eritromicină sau peniciline.

Eliberarea acestor medicamente se face doar pe bază de rețetă (formular rețetă electronică).

Dacă pe gingie există o umflatură foarte bine conturată, asemănătoare cu un coș de mari dimensiuni, se poate folosi un ac de seringă steril și se înțeapă în "moț" pentru a începe drenarea (eliminarea) puroiului de la infecția existentă. Cel mai probabil înțepătura nu o să fie simțită.

Chiar dacă episodul acut trece, este indicat să ajungi cât mai repede la dentist, înainte ca episodul să reapară, pentru că sigur se va întâmpla. 

Toate aceste sfaturi trebuie folosite doar în cazuri de urgență când o programare de urgență la dentist nu poate fi realizată. Administrarea medicamentelor fără avizul unui medic se face pe proprie răspundere. Toate recomandările medicamentoase de mai sus sunt de ordin orientativ și trebuie luate ca atare.