Cum poți genera o parolă unică, puternică, greu spre imposibil de spart?

Multă lume folosește parole slabe fie din comoditate, fie pentru că nu știe care sunt regulile care fac o parolă puternică, greu de nimerit sau intuit pentru cineva care vrea să acceseze ilegal un cont. Care sunt regulile de generare pentru o parolă bună, care să te protejeze pe internet?

Dacă folosești pentru parole cuvinte ca: parola, password, 123456, qwerty, numele copilului, anul de naștere, sau orice altă variantă care poate fi ușor intuită, sau ai aceeași parolă peste tot, e grav, e clar că poți fi victima unui furt de identitate sau bancar în orice moment și e cazul să faci ceva rapid în acest sens.

Ce trebuie să aibă o parolă pentru maximul de siguranță?
- un număr de 10-12 caractere;
- litere mici și mari;
- cifre;
- caractere speciale @#$%^&;
- semne de punctuație;
- asigură-te că parola e ușor de ținut minte sau adaugă un prefix/sufix care să le diferențieze (google8888, yahoo8888, facebook8888);

Folosește cuvinte sau fraze sau combinați care sunt semnificative doar pentru tine, poți înlocui literele cu cifre, un exemplu de parolă alterată: din SirBubbles poate ieși S1rbubb735 , și ideal ar fi înlocuirea lor la câteva luni.

Pentru alterare poți folosi diferite variante:
- înlocuiește a cu @
- înlocuiește s cu $
- înlocuiește pauza cu %
- înlocuiește o cu 0
- înlocuiește i cu !

Un alt sfat ar fi activarea autentificării în doi pași (mesaj pe numărul de telefon) pentru siteurile care au asa ceva, în acest mod pentru logare e nevoie și de un cod care este trimis pe numărul de telefon.

Ne naștem cu doua rânduri de dinți, pe următoarele trebuie să le plătim

Alex Necula

alex_necula_stomatolog

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui site sunt proprietatea Alexandru Necula. Conținutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, distribuit, republicat sau copiat fără acordul prealabil scris al proprietarului. @ 2019