În vizită la Salina Turda

27 August 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
În vizită la Salina Turda

De câțiva ani tot am auzit numai lucruri de genul cea mai .. salina din România... Așa că în prostia mea, am și crezut tot ce am auzit sau văzut prin poze, chiar dacă toate pozele sunt făcute la 2-3 chestii...

Salina Turda era pe lista de locuri pe care am vrut să le vizitam, mai ales că am văzut salinele de la Slănic și Praid era normal să mergem și la cea pe care o laudă lumea... Asa ca în ziua în care am fost la Cetatea Rupea, am plecat în continuare până la Turda. În mare drumul e ok până ajungi la în zona Turda unde primul lucru e sa reușești să alegi ieșirea corectă de pe autostrada, după care să ai grijă să nu iți lași roțile prin gropile de pe podurile din oraș.

Folosiți un ajutor din genul Google Maps ca să găsiți drumul spre salină pentru că altfel e cam greu... și atenție la șoferii din zonă care gândesc încet dar conduc repede și periculos.

Am ajuns.... parcare câtă vrei, organizată și cu plată sau la liber... Intram pe poarta zonei ... o grămada de butice cu obiecte pe dreapta și bombe cu mâncare pe stânga. În față intrarea, casa de bilete... 30 de lei/persoana... nimic nou exact ca și la celelalte saline. 

Pornim spre mină. Un culoar amenajat, prima impresie bună. Începem să coboram pe niște scări ... ajungem la culoarul principal... care arată de parca e o stație de metrou, cu panouri indicatoare... frumos... și începem să vizitam.

Vedem o chestie care se numește ceva cu balcoane... care balcoane? că nu vezi nimic că accesul nu e permis decât parțial, e o scobitură cât un apartament mai mare...

Continuam... vedem ceva ce a fost sistemul de măcinare a minereului, sau cel puțin eu așa am reținut, o mașinărie mare de lemn. Urmează o zonă din care ar trebui să se vadă una din galerii dar de atâtea sisteme de protecție puse nu prea vezi mare lucru.

Continuam... vrem totuși sa vedem mina... ajungem la ceea ce e accesul în mină; niște scări pe care chiar dacă scrie coborâre se și urcă.. ajungem la lift unde normal e full, deci o luam spre scări traversând un podeț de pe care dacă ai rău de înălțime poate fi interesant să te uiți peste balustradă, ajungem la scările pe care se coboară, dar pe care normal unii și urcă... 

La prima rampă de coborâre de pe scări era sa dau cu capul într-o grindă, treptele sunt foarte înguste și cu înălțime mare, posibil alunecoase funcție de ce ai in picioare. Partea bună este că la fiecare nivel al scărilor te poți opri să faci poze și încet încet să-ți dai seama că mina e foarte mică, nu asa cum ne așteptam e o singura camera mare în care e totul... acum înțeleg de ce în toate pozele apar cam aceleași lucruri cam din aceleași unghiuri.

Ajungem jos... în mijloc o roată în care să te poți da... o scena... niște mese de ping-pong... niște chestii gen minigolf.... magazinașe....și gata.... am ajuns în capăt.... de aici poți cobora în continuare spre zona în care te poți plimba cu bărcuța pe un lac mic cât un bazin olimpic.... niște toalete foarte murdare, și ceea cele place multora... niște lumini atârnate din tavan...

Câteva poze și sa o luam înapoi pe scările de urcare, că la lift era coadă... normal pe cele de urcare unii coborau.... și gata afara. 

În salina Turda temperatura nu pare a fi cea anunțată 10-12 grade, era ok în pantaloni scurți iar hanoracul pus inițial era de dat jos, dar și foarte umed, păreau a fi undeva spre 18-20 grade.

În concluzie eeste peste Salina Praid dar este depășită lejer de Salina Prahova.

turda

turda

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea