În vizită la Salina Praid și Sovata

15 August 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
În vizită la Salina Praid și Sovata

6 ore de mers cu mașina pentru a ajunge la una dintre cele mai urâte și prost amenajată atracție turistică, pe care mulți o îndrăgesc dar nu știu de ce... Am ajuns în Praid... ușurel spre salină, cautând parcarea amenajată de proprietarii salinei și plătită cu o sumă modică de 10 lei.... am ajuns, am parcat.

Am cumpărat biletele pentru salină, am așteptat autobuzul.... a venit... am urcat.... într-un miros foarte interesant, pe care nu știai de unde sa-l iei, de la motor, de la tapițeria scaunelor, de la alți turiști... nu contează de unde dar aveai senzația că cineva a uitat un sac cu șosete murdare și mirosul se accentuează când intri pe tunel dar și când ieși din mină... e mult mai rău decât în 41 la ora de vârf pe căldură.

După minutele de plimbare cu autobuzul, ajungi în mina de sare, cald, mult mai cald decât ne așteptam, începem să coboram pe niște trepte de lemn, care au pasul făcut complet aiurea....

Ajungem într-un final în mina Praid... așa și? e mică, miroase, e cald, e aglomerat, e plin de magazine, buticuțe, terase (da... cafea.. suc..) copii care aruncă niște chinezării luminoase sau se joacă cu spoturi tip laser... agitație în jurul parcului de aventură (adică niște stâlpi și niște cabluri ...) jucării gonflabile pentru cei mici, oameni care mănâncă pe la mese... și se termină.

Complet dezamăgiți vrem deja să plecam, ieșirea se face pe niște scări ... lungi, pe care multi le urcă cu greu... vedem și un tătic care cară în brate un căruț de copil că alta varianta nu are.... ajungem undeva... miros înfiorător de cantină, de împinge tava, aici cică e restaurant... să mănânce cine vrea că eu vreau să ies la aer....

Ajungem la ieșire unde vine autobuzul... normal unii se înghesuie în față când vine autobuzul, nu contează în ce ordine am ajuns... urmează încă o tura de șosete murdare... 

Ajungem în parcarea amenajata, aia plătită cu 10 lei... dau cu spatele să ies și brusc trosc... cad cu roată față într-o groapă în mijlocul parcării, un canal pe care nimeni nu s-a gândit să-l semnalizeze cumva... vin cei de la parcare și îmi spun cu tupeu ca nu e vina lor, că este doar vina mea ca nu l-am văzut... ma ajută cu scârbă să scot mașina din canal... plecam spre Sovata.

Aici cu puțina răbdare ajungem la Lacul Ursu... agitație mare, o grămadă de lume care se bălăcea în lac într-o înghesuială generală... treaba lor, trebuie sa mănânce ceva și doctorii dermatologi, ginecologi, urologi... ne continuam plimbarea prin parc... ceva gen Cișmigiu ca dimensiune... mergem să vedem Muntele de Sare... care munte? zici ca au pus 2-3 basculante de material antiderapant și l-a plouat puțin...

Gata, nu mai vreau nimic, m-am saturat de limba maghiara și accentul de moldoveni, înapoi la mașina și înapoi în civilizație... vreau sa ajung cât mai repede la Brașov!! și după ușor acasă.

Din punctul meu de vedere top 3 saline (cele pe care le-am vizitat) este: detașată pe primul loc este Prahova, urmată de Turda și Praid.

praid

praid

sovata

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea