În vizită la Cetatea Trascăului (Colțești) trecând prin Cheile Vălișoarei

05 Aprilie 2018
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
În vizită la Cetatea Trascăului (Colțești) trecând prin Cheile Vălișoarei

Când ajungi în zona Alba Iulia, iți recomand să faci o vizită și la Cetatea Trascăului trecând pe la Cetatea Aiudului și prin Cheile Vălișoarei, este un drum de aproximativ 50 de kilometri.

Cetatea Aiudului este te tipul... pe dinafara frumos în interior... mai puțin frumos. Se pare că este într-un proces de renovare, dar rămâne de văzut ce o să iasă. Nu am văzut panouri cu informații, doar niște ziduri exterioare renovate și o biserică catolică în interior care îmi este greu de zis dacă mai era funcțională sau nu. Merită o vizită scurtă.

Continuând drumul spre Cetatea Trascăului (Colțești) inevitabil vei trece prin Cheile Vălișoarei, scurte dar frumoase... o oprire scurtă și aici.

Drumul spre Cetatea Trascăului (Colțești) este accesibil până la aproximativ 1 kilometru de locație, adică până unde se termină casele, după care la picior restul. Oricum chiar dacă vrei sa mai continui cu mașina nu vei mai ajunge prea departe... pentru ca ultima porțiune e de urcat undeva cam 100 de metri diferență de nivel pe potecă, adică aproximativ 45 de minute.

Cetatea Trascăului este o cetatea complet neamenajată, nemarcată, lăsată în paragină chiar dacă încă se păstrează porțiuni mari din ea în condiții bune. Cetatea in sine nu este spectaculoasă dar peisajul merită.

Pentru o plimbare / tură de aproximativ 4 ore cu plecare de la Alba Iulia nu este deloc o idee rea, mai ales dacă vrei să mai treacă timpul...

valisoarei

trascau

trascau

trascau

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea