În vizită la Cetatea țărănească Calnic și Cetatea Slimnic

11 Septembrie 2017
Alexandru Necula
Articol actualizat acum 1 an
În vizită la Cetatea țărănească Calnic și Cetatea Slimnic

Cetatea țărănească Calnic și Cetatea Slimnic sunt două repere istorice despre care nu auzisem absolut nimic, cum sigur mai sunt multe altele despre care nu am auzit nimic până acum.

Cetatea țărănească Calnic am descoperit că este inclusă în patrimoniul UNESCO, asta înseamnă că are ceva deosebit... și da are ceva deosebit. 

Odată ajunși, recomand parcarea în incintă, acolo unde este marcata parcarea pentru vizitatori. De aici lipa-lipa pe poartă... și brusc parca intri în cu totul altă lume... în cu totul altă perioadă de timp... ai senzația că te-ai întors înapoi în timp... lipsesc doar locuitorii de acu zeci, sute de ani... Atât e de zis despre Cetatea Calnic: spectaculos.

Felicitări celor care se ocupă de întreținerea monumentului. Drumul de acces este ușor și foarte bun, fără nici o problemă.

De aici am plecat la Cetatea Slimnic, odată ajunși se poate opri exact cum se iese din drumul principal, sau se mai poate urca cu mașina pe drumul pietruit încă aproximativ doua sute de metri până la cetate. Chiar dacă există un gard, poarta este deschisă... cu curaj...

Prima impresie din exterior este tragică, o ruină uriașă, care stă din păcate să se prăbușească. Nu ne venea să credem... și am decis să ne plimbam puțin în jurul ei măcar.... am găsit o ușă de lemn... testat cu frică... ăsta era accesul în cetate... 

Te întâmpină o doamnă la care plătești biletele de acces, trei lei de persoană și mai faci câțiva pași înauntru, este complet diferită imaginea din interior față de cea exterioară... este locuită, este vie, cineva chiar trăiește acolo (doamna de la intrare). Zidurile sunt uriașe, structura de cărămidă rămasa este încă mare, dar din păcate nu este refăcută... și ai senzația că o să cadă în curând...

Păcat că este încă în picioare o mare parte, dar dacă nu va fi renovată rapid, nu cred că va mai putea fi vizitată mult timp... mare păcat.

calnic

calnic

calnic

calnic

simlic

simlic

simlic

simlic

Turul cetatilor din judetul brasov
Turul cetăților antice din Dobrogea